Marano Laguna

San Giorgio Nogaro és Marano Lagunara

 

Nos július már rég elmúlt mégis meglepő cikket olvastam minap.

Kiabáltam is a férjemnek Apukám ezt tedd zsebre :

“Tilos a Delfint etetni” hozta rendeletbe San Giorgio Nogaro Városa amelynek delfinének ” Villeneve” nevet adták .Anyukám vigyorgott a férjem  agyon nyúztál a  delfin show-val ,még jó ,hogy nem volt idönk elmenni.

Nos nem kell messzire menni hisz a nyílt tenger helyett majd a  Corno folyóban találkozhatunk ha szerencsénk van  delfinekkel…Azt, hogy a delfinek fejlett kommunikációval rendelkeznek már mindenki tudja, ”De mi a helyzet velünk”?- gondolkodom hangosan.

 

A kommunikáció útja manapság az internet …”és mi volt régen a kommunikáció” ?

“-Az utak” kiabál a férjem …majd én  kiabálok :”-nem a galambok”.. Férjem felnyeritett “-Anyukám az csak később történt”…tehát maradjunk az utaknál hisz San Giorgio di Nogaro amelyet alig páran ismernek pedig  itt húzódott a  Via Annia út amely a Gallia Cisalpina-n római provincia (mai Észak Italia) vezetett át s amely egyike volt a  legfontosabb utaknak  a Római Birodalomba .

 

Via Annia (út) i. e. 131-ben épült és összekötötte Hatria(Adria)Patavium(Padova)-t,Altinum(Altino)-t ,Iulia Concordia(Concordia Sagittaria  ahol a Via Postumia úttal találkozott) és nem utósorban Aquileia-t..

 

Ide el kell jönnünk Bibione, Lignano szomszédságában van San Giorgio di Nogaro  7685 lakosú olasz város  Friuli-Venezia Giulia Udine tartományban két kilométerre  Porto Nogaro –tól amely egy mai napig is  aktiv  folyami kikötő, s amely  nagyon fontos központja volt az  Római Köztársaságnak .

A San Giorgio di Nogaro-t északon Porpetto délen a számunkra ismeretlen  Marano lagúna  dél-keleten Torver és dél-nyugaton  Carlino és nyugaton Castions di Strada  határolja.

Érdeklődve olvasom a férjemnek a legrégebbi ismert dokumentum  1031 való ahol  mint Villám Sancti Georgij emlitik, de a Chiesa della Madonna (cim: piazza  Plebiscito tér) templomában talált   régészeti leletek (Ókeresztény templom) és a Via Annia  római kori út nyomai arról tesz tanúságot, hogy még  kereszténység elött is  lakott terület volt…

 

Tenger,tenger evezzünk más vizekre (férjem imádja a vizet az lehet Balaton vagy a Tisza tó egyre megy csak víz legyen..Nos innen pár km –re található a Marano Lagunara igy rögtön jobb kedvre tér az én férj uram) :

Marano Lagunara  alig több mint 2000 lakosú  tipikus halászati település s amely  a tizenegyedik század első felében  Aquileia alá tartozott,  mint  a  Római Birodalom  része majd az  uralmat a  Velencei Köztársaság  vette át 1543-ban Nicholas Buccolo dózse irányítása alatt.

Sok épület a Velencei Köztársaság idején épült, ilyen  Loggia Maranese Isztriai kövekből .

 

Zsigmond Magyar királyunk 1369 –ben  kijentette a  stratégiai fontosságát a városnak amikor megtekintette a templomtoronyból a várost mai  igazi különlegességét  és szimbóliumát  az 1032-ben épült Torre Millenaria amely ma 32 méter magas..és amely eredetileg egy templomtorony volt…

A mostani torony az 1400 évekből való -“ elgondolkodhatsz drágám “-mondja a férjem,”-hogy az évszázadok alatt újjá- át- épitett toronykövei ha mesélni tudnának és valószinű tátott szájjal figyelnénk mindketten”.

Mindig szerettem volna felfedezni a Laguna-t és most vagy soha meg is tehettem még mi egyszerű turisták is kitudjuk fizetni a belépőjegyet, amely megismertet bennünket a laguna mesés világával.

 

Cim: Riserva Naturale Valle Canal Novo,Via delle Valli, 2 -33050-Marano Lagunare

Nyitva minden nap egész évben nap (kivétel hétfö): 9töl 16 óráig (nyáron 17 óráig)

Belépöjegy felnötteknek 3 Euro ,gyerekeknek :2 Euro

“Ismerd meg a Lagunat” fizikai,érzelmi biologiai hátterét ;ha itt jársz érdemes  kipróbálni a :”vizen” járást ,a vizben járást ,a nádfedelü halászkunyhók a belsö laguna megtekintését,a “ rút kiskacsa” gyerekeknek és aki különlegességre vágyik : Birdwatching.

 

https://www.riservenaturali.maranolagunare.com/

 

https://www.youtube.com/watch?v=5_qneYD6D6E

 

https://www.youtube.com/watch?v=5_qneYD6D6E