Valvasone

Valvasone (Voleson in friulano) è un comune italiano di 2224 abitanti della provincia di Pordenone in Friuli-Venezia Giulia. Fa parte del club dei borghi più belli d'Italia.

 

Valvasone (Voleson Friuli nyelven) 2224 lakosú városka a Pordenone megyében Friuli –Venenzia Giulia tartományban.

Italia legszebb városai klubjának részét képezi. Valvasone városa a Tagliamento folyó mentén Udine és Pordenone megye határában található. Valvasone szerencséjét annak köszönheti, hogy a Tagliamento folyó sekély medre ellenére még lehetővé teszi a folyami közlekedést, szinte egész évben, hisz ha belegondolunk Valvasone alig karnyújtásnyira található a hegyektől is.

A régi idők dicsőfényéről biztos mesélne a Valvason hercegek egykori kastélya, ha beszelni tudna, ezért mi mesélünk helyette is:

 

A Valvasonei hercegek olyan nagy hatalommal rendelkeztek, hogy a város Dómjaiban neki köszönhetően őrzik még ma is szent asztalterítő és a Gruaroi eucharisztikus csoda maradványait. A kastély Italia védett műemlékei közé tartozik. Eredete az antik római időkig nyúlik vissza, amelyet több régészeti lelet is tanúsít, s amelyet Antonio Nicoletti közjegyző (aki 1700 években élt) is alá támasztja hagyatékában. Az első írásos emlékek 1206-ból származnak. A kastélyt e tájt Aquilei pátriárkai Sbrojavacca család rokonának a tulajdona, és akik egy nagy hatalmas területet igazgattak a Sbrojavacca családnak a Tagliamento folyó mentén. 1292 években már a Valvason –Cuccagna család kerül a kastély birtokába, akik a kastély köré várfalat és házakat építenek, erre az időszakra tehető a S.Maria és Giovanni templom felépítése is. 1355-ben ennek a családnak köszönhetjük az első restaurálását a S.Maria és Giovanni templomnak, még ugyanebben az évben megerősítik a várfalakat és kiépítik a mai arculatát a Valvasonak, valamint plébánia székhelyé teszik a várost. 1420-ban Velencei fennhatóság alá kerül Valvasone, a családot nem mozdítják el a helyéről, de az uralkodási körüket korlátozzák. 1440-1500-as években felépül az utolsó armadi várfal, amely magába zárja a külső lakóházakat is, és 1449-ben elkezdődik Valvason dóm felépítése. 1499-ben a törökök kifosztják a várost, de szerencsére nem égetik fel. 1797 március 16.-án Napoleon Bonaparte negyvenezer nagyságú seregével megrohanja a várost és az akkor osztrák hatalom verességet szenved. Még ugyanezen a napon Napoleon Bonaparte a győzelem után a Valvason kastélyban alszik meg. Az ezt követő években a Friuli fennhatósághoz, majd 1866-tól az Italia történelem része lett.

 

Tudta-e, hogy a Dómban van Velence legrégibb orgonája, amely az 500-as évekből származik?

Tudta-e, hogy Valvasone szeptember második hetében középkori ruhákba öltözik és a város apraja nagyja történelmi ruhákban dolgozik, játszik és szórakozik?

Tudta-e, hogy Bibione, Jesolo, Caorle nyaralóhelyektől nem messze található, e középkori dicső város, amit érdemes mindenképp felkeresnie!