Candela

Candela(Gyertya)község

Ragyogj mint a fény az éjszakában…

-Ég a gyertya, ég,

el ne aludjék,

aki lángot látni akar, mind leguggoljék!- énekelem hangosan a dalt ahogy Candela (Gyertya)községbe belépünk ..Mire a hátam mögül egy idös néni hangosan megszólal magyarul:-Drágaságom Candelában is ég a gyertya ha meggyújtják-

A döbbenettől szóhoz sem jutok mire megfordulok a néni eltünik a szürke téli ködben és márcsak férjem hahotázó nevetését visszi tovább a szél ...

(Ég a gyertya ég a  Magyar néprajzi lexikon szerzői által feljegyzett változat)

 

Le candele -gyertyák  latinul candere – brillare ragyogni-

 

Candela magyarul- Gyertya- község

alig 2741 lakosú Puglia régióban Foggia megyében  Dauniai-Appenninek területén található .Ecateo di Mileto ( Ἑκαταῖος Μιλήσιος) az ókori görög legnagyobb földrajztudós és történész (i.e.500-ban) írásai szerint  az (i.e V. században),már  létezett itt egy város, Candane néven .Filiberto di Châlon halála után V Károly  1531-től a genovai Doria kereskedőcsalád nyújtotta szolgáltatásainak fejében a területet e családnak adományozta,erre az idöszakra tehetö szépséges kastély és a festöi  templom felépitése is.  A 19. század elején lett önálló község, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust.

Tudod e, hogy a gyertyák a fény szimbóluma az isteni erő, bölcsesség, megvilágosodás, a tudás képviselöi?

Senki sem tudja már megmondani ki találta fel  elsőként a gyertyát de mint tudjuk a görögök, az egyiptomiak és az etruszkok már használták őket.

Kezdetben állati fagyúból készült majd késöbb felváltotta a méhviasz (és ma már kémiai )gyertya.

A katolikus világban a katolikus  ünnepekben  a gyertya  nagyon fontos szerepet játszik,hisz a szentháromságot testesíti meg a láng, a kanóc és a viasz hármas egysége által.Gyertyát gyújtunk ha valakit megkeresztelünk,hisz a gyertya szimbólikus fénye  megvilágítja az utat az újszülött elött,amikor a  karácsonyfát diszitünk, a amikor születésnapon ünnepelünk (torta)vagy amikor Mindenszentek(halotak napján) kedveseinkre emlékezünk..

Antik vallási rituálékban a fény legyőzi a sötétséget igy kiutat mutat a rosszból a sötétböl az ablakba tett láng éjjel a haza felé igyekvönek megmutatta az utat.A templomok és kegyhelyek  angyali akik a  kezükben a gyertyával a tudást és az irányt mutatják.A tűz ősi eredetü hisz az élet és a halál régi kapcsolata amely mind negativ mind pozitiv alakjait mi is jól ismerjük.

A görögtűz mi márcsak mint tűzijátékot ismerjük pedig az eredete az  i.d. elött az 500 századból ered ahol égőfolyadék-fegyver volt, amelyet háborukban alkalmaztak.A béke lángja :az olimpiai fáklya  a kontinensek közötti békét jelképezi.Az ókorban Isteni ajándéknak tekintették és a mai(ókori) sportólok örök szimbóluma az olimpiai láng az olimpiai játékok szimbóluma amely az antik Görögországban égett.A  mostani Olimpiai lánggal futás 1928 ból ered s amelynek lángját Görögország déli részén az Olümpia rom városban(az antik Olimpia városban)gyújtják meg,hogy tovább vigyék az Olimpiát megtartó helyszinre .

Mi  is egyszerü halandók ha ünnepelünk meggyújtjuk a gyertyát szereteink körében.

Antik gyertyák múzeuma amely mai napig mükődöik az 1835 ben alapitott gyár :

Strada Pozzo, 5, 14010 Celle Enomondo Asti

Telefono:0141 205587 Nyitva tartás: minden nap(kivétel ünnep napokon) .