Duino kastély legendája

Il Castello di Duino si trova nel comune di Duino-Aurisina, in provincia di Trieste, nella regione Friuli-Venezia Giulia. - A Duinoi kastély a Duinoi-Aurisini városhoz tartozik, Trieszt tartománya a Friuli-Venenzia Giulia régióban.

 

Több mint 400 éve a Della Torre család tulajdona, amely a Della Torre Valsassina (von Thurn-Hofer und Valsassina) család ága. A fantasztikus parkja és kastélyának egy része 2003-tól nyilt meg a nagyközönség előtt. A kastélyból csodálatos kilátás nyílik a meredek sziklákkal övezett tengerre. A kertjében megtekinthetünk egy második világháborús bunkert, ami a családot védte, a háború alatt.

A Thurn und Taxis a ház története szorosan kapcsolódik a postai szolgáltatáshoz, mivel ezt a tevékenységet a különböző európai államokban folytatták. Többek között Magyarországon, Hollandiában, Austriában, Németországban az 1400-as évektől több mint 355 éven keresztül.

 

A vár egy római előőrs romjaira épült fel és magába foglalja a XVI. századi tornyot is. Az építkezés 1389-ben kezdődött a Hugh Duino Trieszti kapitány vezetésével. A X. századból származó Castelvecchio helyett, amelynek romjai még mindig láthatóak a tengerre néző sziklákon. Hugh halála után a kastély az első feleségének a bátyjára, Ramberto di Walsee-re száll, aki az 1400-as évek elejére befejezi a kastélyt. Őt sorban a Hasburgok követik, akik több nemes származású osztrák és olasz családot adnak a kastélynak, az utolsó ebből az ágból származó család a Hofer von Hoenfels, akinek utolsó sarja Matthaeus, fiú utódok nélkül hal meg, így a kastély a két lányára száll Ludovika és Mária Klára Orsa-ra.

Mindkettő egyik a másik (halála) után a Torre di Valsassina Raimondo hercegének a feleségei lesznek, aki felveszi nejeinek vezetéknevét is a Hofer-t, így a kastélyt és hercegét már von Thurn-Hofer und Valsassina-nak hívják. A kastélyt több mint 250 évig ezen a néven is marad: von Thurn-Hofer und Valsassina.

 

1849-ben Theresa von Thurn und Valsassina-Hofer grófné, az utolsó közvetlen leszármazottja a Tower of Valsassina-nak és a Duinesei kastély kizárólagos örököse. Férjhez megy Egon zu Hohenlohe-Waldenburg-Schilligsfürst herceghez, akitől 6 fia születik.

 

A család negyedik gyermeke Maria, 1875-ben Velencében hozzá megy Alexander von Thurn und Taxis-hoz, aki messziről leszármazottja a Della Torre-nak és fia Hugo Maximilian-nak, aki a Thurn und Taxis-Lautschin-Bohemia-ból származik. Így Maria hozományként a várat ‘viszi’ magával a házasságba.

 

Ebből a házasságból születik 1881-ben Alexander, aki e várkastélyt megörököli. Vittorio Emanuele III. Savoia-i olasz királytól, elsőként megkapja, a Duino Kastélyának I. hercegének címét és felveszi az olasz állampolgárságot 1923-ban, valamint felveszi a Della Torre e Tasso Duiono hercegei nevet mind saját magának, mind leszármazottjainak, akik mai napig a kastélyban élnek.

Ebben a kastélyban kezdi megtervezni a Duinoi Elegia-jat az író és költő Rainer Maria Rilke, míg műve írása közben Maria della Torre e Tasso (született Hohenlohe) hercegnője felkeresi a kastélyt, így az író a művét a hercegnőnek ajánlja fel, aki ettől kezdve az egyik legelkötelezettebb támogatója lesz.

A költőről egy fantasztikus panorámával rendelkező, 2km hosszú (kiránduló) ösvényt - utat neveznek el ..Il sentiero Rilke..., aki erre jár nem szabad kihagynia…Az ösvény alig meredeken ível felfelé, fehér kavicsokkal tarkított hepe - hupás úton.

 

Il sentiero Rilke az egyik kedvenc helyem, FANTASZTIKUS ITALIA, Grazie.

 

Duino kastély legendája a fehér Dáma legendája, aki a az egyik hercegnek a felesége, aki legenda szerint bele vetette magát a tengerbe és aki sziklává változott, amely jól látható a partról.