Prosecco(Italia)

 

Szinte nincs olyan ember aki nem szeretné a jó bort, hisz a jó bornak nem kell cégér!

Tudta-e, hogy Prosecco nevű város is létezik?

Prosecco név nemcsak könnyű fehér habzóbort takar....hanem település is egyben.

Nos igen, ilyen is van és nem is kell messzire utaznunk ha ezt az isteni nedűt Prosecco-ban származási helyén szeretnénk megkóstolni.

 

Prosecco (Proseco in dialetto triestino, Prosek in sloveno) è una frazione del comune di Trieste. Si trova sull’altopiano carsico, lungo la strada provinciale 1, a metà strada circa tra le frazioni di Opicina e di Santa Croce.

Prosecco: Trieszt városához tartozó település, a Karszt-fennsíkon fél útra körülbelül Opčine és Santa Croce között. Proseccoban érdemes felkeresni a San Martino (Szent Márton) templomot, amely 1637-ben épült. Proseccotól kezdődik Vicentina útja, más néven Napóleon útja aki erre jár feltétlenül üljön fel a híres tram de Opicina-ra villamosra hisz az út végén a fantasztikus panorámával rendelkező Opčine található.

Tram de Opicina villamosa kihagyhatatlan utazás, amely érdekes párosítása a villamosnak és a siklónak. Az 5,175km hosszú villamosvonal Triesz-t városközponttól északra található Piazza Oberdan-t köti össze a hegyekben lévő, szlovén határ melletti Villa Opicina faluval.

Közlekedési időpontjai:https://www.triestetrasporti.it/index.php?linea-2

 

A Konzorcium a védelmére a Prosecco (szőlő) bor eredetmegjelölés, amely Trieszt és Veneto és Friuli Venenzia Giulia tartomány közigazgatási szervek közötti megállapodás eredménye, amely világossá teszi e nemes szőlő történelmi eredetét is. Ebben nagy szerepet vállalt trieszti Fulvio Colombo aki több évtizedes tanulmányaiban megírta és összegezte a legrégebbi dokumentumokat e finom bor eredetéről.

Fulvio Colombo tanulmányában így ír „Prosecco perché? Le nobili origini di un vino triestino”... Miért Prosecco? A trieszti nemes bor eredete....

 

Tudta e, hogy Friuli Venenzia Giulia tartományban található Cormons, amely Prosecco-tól mindössze 42km re található?

 

Hol van az a város és jó bor amely világhírű az egész világon?

 

Vinum Regnum-Rex Vinorum Királyok Bora-Borok Királya!

 

Tokaj(Ungheria)

 

Nos Cormons testvérvárosa Tokaj, amely Magyarországon található és amelynek borvidéke világhírű UNESCO örökségének listáján szerepel 2002 óta.

 

Tokaj környékének (Hegyalja) déli lejtőin már a honfoglalás előtt is volt szőlőművelés. A Tatárjárás után Magyarországra IV. Béla király hívott be olasz szőlőműveseket, akiket a mint Olaszi (Bodrogolaszi), Sárospatak és Liszka (Olaszliszka) is jeleznek. Az Olasz vincellérek és a Magyar tapasztalat és kultúra meghozta a hegyvidék világhírének alapjait.

 

Tokaj(Ungheria) è l'unica regione vinicola dichiarata Patrimonio dell umanitá. La sua fama, comunque, è molto precedente al riconoscimento dell'UNESCO dal momento che qui viene prodotto il più antico vino: il Tokaj Aszú.

 

https://www.superitalia.net/utazas-nyaralas/pesaro-es-a-magyarok-hires-tokaji-bora/