Casanova

Giracomo Girolamo Casanova és gróf Szapári (régi magyar nemesi család). Hogy jön a két ember egymáshoz? Ha elolvassa megtudja…

 

Történelmi Erotica vagy Erotica történelm Velencében...

Ki is lenne más aki megérdemelné e pikáns kinyilatkoztatást, hát Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt Velence híres szülötte, akiről több hiteles és kevésbé hiteles legenda kering.

Dőljön kényelmesen hátra és képzelje el Velencét az 1700 as években...az andalgó gondolák, a kis csatornák, a kacagás és párbaj, a táncparkett és bálok éve, a fülledt pára és e színes kavalkád az örökkön rökké szenvedélyes Velencében!

 

Így született a(z igaz) LEGENDA.....

 

Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt (Velence, 1725. április 2. – Dux, Csehország, 1798. június 4.)

Elvisszük egy “erotikus utazásra” ha a képzelő erejét is hozzáteszi, jó kezekben lesz nálunk…

Első állomás: Palazzo Merati épülete, ahol Casanova család élt a Fondamenta Nove-ban, amely most gróf Emile Targhetta d'Audrite tulajdona. Biztosan állítható, hogy ide tért vissza száműzetéséből Casanova, miután kegyelmet nyert Velencétől, hogy ott kezdje el újra ahol abbahagyta:

 

A Csodálatos Nőknél. Hisz a lakosztályban most ott áll a baldachinos ágy, ahol a kalandok és a velencei dámák képzeletben még ma is várják Öt.

 

Második állomás Campo San Maurizio, ahol a ferde harangtorony mellett (most a Katolikus társaság háza) lakott, a kór híres erotikus költője, Giorgio Baffo aki serdülő Casanovát bevezeti az erotica művészetébe és aki Casanova színésznő anyjának, Giovanna Farussi művésznevén Brunella nagy hódolója.

 

Harmadik állomás, nos ha megéheztünk hisz az erotikában elfáradt utasok is így jártak, menjünk el a Rialto híd mellett található, a több száz éves borozók egyikébe, ahol ha elengedjük képzeletünket már látjuk a (mai) Casanova-t, ahogy megáll beszélgetni egy kellemes bor árnyékában megbeszélni az aktuális társasági híreket. E híres borozók Do Mori és Poste Vecie…kihagyhatatlan …legalább a falakat érintse meg és lendítse be fantáziáját...

 

Negyedik állomásunk in calle Vallaresso ahol a híres il famoso Ridotto található, ma a Hotel Monaco & Gran Canal része, amely a (nemcsak) Velenceiek kedvelt helye és ahol Casanova korában, a város nemesei, álarcban, hazárd játék szenvedélyét csillapították és ahol a találkák szövődtek…

 

Mielőtt utolsó állomásunkra mennék ki ne hagyjuk a “ai Piombi” Dózsa palota hírhedt börtönét, ahová a velencei állam rettegett titkosrendőrsége, amely egy ideje már figyeltette, sokféle kihágására híres hírhedt Casanovát zárta. (Mentora, Bragadino szenátor intette is az óvatosságra, de nem törődött vele).

 

Főleg a „varázslói” tevékenysége okozhatta azt, hogy harminc éves kórában letartóztatták és a hírhedt Ólombörtönbe vetették. Ez tulajdonképen a Dózse-palota vékony, ólomlemezekkel borított tetőzete alatti cellákat jelentette. A még súlyosabban elítélt rabok az épület alsó szintjén, a tengervíz által félig elöntött cellákban sínylődtek. A Sóhajok hídja a szomszéd épületben lévő további börtönrészekbe vezet át. A korabeli helyi szokásoknak megfelelően sem azt nem mondták meg neki, mivel vádolják, sem pedig azt, hogy meddig akarják fogva tartani. Tizenöt hónapi fogság elteltével, hosszas előkészületek után, regényes körülmények között sikerült megszöknie, életrajzában is megírta.

Ötödik egyben utolsó állomásunk: Murano szigete, kiszállás a Venier megállónál, ahol Santa Maria degli Angeli a Murano kolostor található és ahol még megtaláljátok a kis fahidat, ahol a titokzatos Casanova egyik igazi nagy szerelme; a C. C-vel és M. M-mel, a neves velencei családokból származó muranoi apácákkal átélt, fordulatos események rejtett tanúi lehettünk, a bozóttal sűrűn átnőtt helyen.

 

Ha valaki többre vágyik és magyar vonalat is szeretne akkor a legenda szerint ez időszakra esik, de már nem Velencében: ifjúkorára legismertebb szerelmi kalandjai is Krisztinának, a „falusi hercegnőnek” a története; Henriette, aki magyar katonatiszttel (aki egyes kutatók szerint egy gróf Szapáry lehetett (szapári, muraszombathi és széchyszigeti gróf Szapáry család régi magyar nemesi család) utazgató titokzatos úrihölgy aki, Casanova egyik igazi nagy szerelme volt.

 

Nos örülünk, hogy jól érezte magát nálunk, bízunk benne másnak is ajánlja oldalunkat.