Édességek

I dolci-Édességek

Tiramisu                 

A tiramisu megszületését a 17. század körülre tehető. A toszkánaiak azzal érvelnek, hogy a Tiramisu először Sienaban Medici Cosimo lett felszolgálva, és ekkor lett elkeresztelve a "herceg (édes) levesének"...

A herceg levese olyan híres lett, hogy túlszárnyalta toszkána határát is. Elérkezett Trevisoig, de a mai ismert nevét a fantasztikus Velencének köszönheti.

A Velencében élő udvaroncoknak köszönheti fantasztikus pályafutását akik meg voltak győződve afrodisiache (gyönyört) adó tulajdonságáról is. Igy aztán a herceg (édes) levesét, el is nevezték TIRAMISU angolul "pick-me-up make me happy" Tegyél boldoggá” süteménynek. Amelyet koffein tartalmának volt köszönhető.

 

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 250 g mascarpone
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 rúd vanília
  • 2 csomag babapiskóta
  • 3 dl kávé
  • kakaópor
  • 1 dl amaretto

 

Főzz le három deci kávét, és hagyd langyosra hűlni. Mire összeállítod a többit, megfelelő hőmérsékletű lesz. A tojásokat válaszd szét, a sárgáját keverd ki a cukorral és a vanília magjaival, majd dolgozd össze a mascarponéval. A fehérjét verd kemény habbá, majd forgasd a krémhez. A babapiskótát mártogasd a kávéba, de csak kis időre, hogy ne ázzon el, majd fektess egy sort egy tál aljába. Ha kész, szórj rá némi likőrt, önts rá a mascarponés krémből, majd szórj rá kakaóport. Ismételd meg az egészet, végül tedd hűtőbe, és várj legalább hat-nyolc órát a fogyasztással.

 

Remélem érdekes dolgot tudtatok meg erről a finom édességről. Akit érdekel Velence és környéke írjon. Rengeteg tippet - ötletet tudok adni, hogy mit érdemes megnézni, karnevál, utzás és szállás ügyben is segíthetek nektek.

 

Mandulás aprósütemény Mindenszentekre

 

 

A le fave dei morti egy mandulás, puha aprósütemény, melyet számos variációban készítenek Mindenszentek alkalmából. A legenda szerint november 1 és 2 között a halottak meglátogatják az élők világát, akik, hogy örömet szerezzenek elhunyt szeretteiknek eredetileg babbal kínálták meg őket. Évszázadok alatt a száraz bab süteménnyé alakult, de formáját és nevét megtartotta, így emlékezve az eredeti tradícióra.

 

Hozzávalók:

 

2 db tojás

250 gr tisztított mandula

200 g cukor

150 g liszt

50 g vaj

1 csipet só

Vaníliás cukor vagy vanília aroma

2 evőkanál rum

Egy kávéskanál szalálkáli

 

A mandulát a cukorral finomra daráljuk, majd egy tálba helyezzük, hozzáadjuk a lisztet, tojást, sót, szalalkálit, ízesítjük vaníliával, rummal és összegyúrjuk, ha a tészta nehezen állna össze akkor adunk hozzá 1-2 evőkanál vizet.

A tésztát kinyújtjuk 1,5 cm vastagra, csíkokat vágunk, kb 2 cm-es darabokat.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük 170 fokos sütőben 15-20 perc alatt kisütjük. Amikor kisült hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.

 

Cappuccino

Ki az akinek a kávéról és a cuppuccinoról nem az olaszok jutnak az eszébe? Pedig a kávét az Oszmán birodalom importálta 1615-től, majd 1683-tól számos kévézó terjedt el egész Velencében. 1720 december 29-én nyitott meg a híres Caffé Florian, amely még mindig aktív a Piazza San Marco-n, míg 1775-ben a szintén híres Caffe Quadri.

 

 

Klasszikus karneváli édesség a Frittelle.

 

Hozzávalók 4 személy részére:

300 gr rizs

1 l tej

2 db tojás

2 db narancs

50 gr liszt

20 gr kristálycukor

40 gr porcukor

Olaj a sütéshez

Elkészítés:

Forraljuk fel a tejet egy mély lábasban, majd tegyük bele a rizst, csipetnyi sót és alacsony lángon, addig főzzük, amíg fel nem szívta az összes tejet. Rakjuk át a rizst egy nagyobb tálba, hagyjuk teljesen kihűlni, ezután adjuk hozzá a narancsok lereszelt héját, egy evőkanál narancslevet, a tojásokat, a lisztet, a cukrot és jól keverjük össze. A keverékből alakítsunk tetszőleges formákat és süssük ki bő, forró olajban. Itassuk fel a felesleges zsiradékot papírtörlővel, szórjuk meg porcukorral és melegen tálaljuk.

 

L’italia è la capitale del caffé. In tutto il mondo chiedono caffé italiano…

A KÁVÉ HAZÁJA NEM MÁS MINT ITALIA.

 

Szerte a világon olasz kávét kérnek/választanak. Az olasz kávénak nagy hagyománya van és senki sem gondolná milyen hatalmas üzleti ágazat rejlik benne. Az italiai Istat felmérése szerint a kávé értékesítés - termelés egy hatalmas üzleti szférát rejt, amelynek éves forgalma körülbelül 2 milliárd Euro, amely hetedrésze a 15 milliárdos világviszonylatéhoz képest.

 

Íme néhány népszerű olasz kávémárka:

Caffé Lavazza, Caffé Illy, Caffé Mauro, Caffé Gavazza, Caffé Kimbo, Caffé Costadoro, Caffé Segafredo Zanetti

 

 

A leghíresebb kávéházak (klikk a linkre)

www.kavehazak.hu/kave_akademia/content.php?id=1550