Budapest védőszentje

Ki Budapest védőszentje? Szent Gellért vagy más néven S. Gerardo Sagredo. Születési helye... hol is lenne máshol mint ...? Velencében.

 

A Palazzo Sagredo épület erdete a 13. századra nyúlik vissza, Morosini család építette, és többször átépítették a történelmi évek során. Az első tulajdonosa Lorenzo Morisini volt, akinek a Domenico testvére az egyik nagy pártfogója vol a Pellegrini akadémiának, amelyek szoros kapcsolatban volt Tiziano és Tintoretto mesterekkel, amelyet 1570-ből százmazó írásos dokumentum is hitelesít. A Morosini család örökségi viszályaiból az 1600-as években a ház Sagredo család kezébe került, akik az akkori viszonylatokban is az egyik legbefolyásosabb családként szerepelnek, hisz a Velencei főtanács tagjaiként kiváltságos jogokat élveztek, amelyrő szintén írásos fennmaradt dokumentációk bizonyítanak az 1297-es évektől a 19. századig.

 

A Sagredo családból származik a Budapest védőszentje S. Gerardo másnéven Szent Gellért. Született 980 április 23-án Velencében és mártír halált halt 1047 szeptember 24-én Buda területén. Magyarország első püspöke volt. 

 

A bebalzsmozott testét a Murano szigetén a San Donato templom oltára alatt őrzik.