Cervo és Végh Sándor

 

Lei ci propone una cosa più grande di noi” rispose nel 1963 l’allora Sindaco Maria Raimondo al Maestro Sándor Végh ( un signore ungherese)che le manifestò l’intenzione di realizzare a Cervo un Festival di Musica da Camera.

 

Ön nagyobbat kínál nekünk mint amik mi vagyunk”, mondta 1963-ban Cervo akkori polgármester Maria Raimondo, amikor Sándor Végh kinyilvánította szándékát, hogy a Cervo városban létre szeretné hozni a cervoi Kamarazenei Fesztivált.

 

Tudta-e, hogy Cervo (egy olasz község Liguria régióban, Imperia megyében) egy MAGYARNAK köszönheti VILÁGHIRNEVÉT, amely egy fantasztikus zenei fesztiválnak ad helyszínt: Festival Internazionale di Musica da Camera di Cervo néven.

 

A zenei fesztivált 1964-ben a magyar Végh Sándor hegedűművész alapította, felismerve elsőként, a Corallini tér potenciális akusztikus erejét, amely mint koronája ragyogja be a San Giovanni plébániatemplom homorú homlokzatát. A fesztivál kezdetektől fogva sokszínű nemzetközi dimenziót kap, hisz minden évben júliusban és augusztusban került sor e fontos kültéri esti koncertekre, a klasszikus és a jazz zene jegyébenhttps://www.cervo.com/main.php?p_id=introfestival&lng=it

 

Többek között itt lépett fel:

Michelangeli, Richter, Kempff, Annie Fisher, Pollini, Cziffra, Magaloff, Cherkassky, Boukoff, Argerich, Weissenberg, Kocsis, Demus, Swann, Badura-Skoda, Thiollier, Andras Schiff, Vegh, Menuhin, Gitlis, Ughi, Accardo, Kogan, Franz P. Zimmermann, Gazzelloni, Rampal.

 

Végh Sándor a XX. század egyik legnagyobb MAGYAR és NEMZETKÖZI hegedűse.

Egész kiskorában kezdett el zongorázni és 1924-ben hegedűt tanul a Budapesti Konzervatóriumban Hubay Jenővel Kodály Zoltán zeneszerzése alapján. Pályafutását 1927-ben Richard Strauss igazgató irányítása alatt kezdte. Diplomáját 1930-ban szerezte, jelentős díjakkal együtt. Tagja volt a Magyar Triónak Ilonka Krauss és László Vencze-vel. 1934-ben megalapította a Magyar Vonósnégyest 1936-ban az első előadás alkalmából, eljátsszák a Bartók Béla V. vonósnégyest.

1940-ben megalapította a Végh vonósnégyest és tanára lett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Budapesten. Magyarországot a kvartett 1946-ban hagyta el. A zenei pályája több óriási sikerű koncertek, tanítás és szólista karrier kísérte.

 

Egy kis kitérő ha arra vinné az útja :

 

Seborga egy olasz község a Liguria régióban Imperia megyében 320 lakossal.

Seborga Imperia megye szárazföldi, belső vidékén helyezkedik el, Ospedaletti és Bordighera között.

Cervo-tól kb. 46 km-re.

 

Nemzetközi jogászattal foglalkozó tudósok és jogászok meggyőződése, hogy e kis fejedelemség minden joga meg van az önálló fejedelemség lehetőségére. Az első Kongresszus 1748-ban Aquisgrana-ban tartották, majd a következőt 1814-ben Wienában (Bécsben), amely Seborga önálló fejedelemségét tárgyalta, még Benito Mussolini 1934-ben aláírt dokumentuma is azt vallotta, hogy: „az Andorrai Seborga nem tartozik Olaszországhoz”. Hihetetlen, de igaz még a pápa is elismerte függetlenségét egészen 1946-ig.

 

Sajnos a Seborgai „fejedelemség”-et nem ismeri el Olaszország, az Európai Unió és az Egyesült Nemzetek Szervezete sem, így továbbra is Olaszország joghatósága alá tartozik. Ami persze nem tartja vissza Seborga-t, hogy múltjából és jelenjéből megfűszerezve kiváló turisztikai látványosságként tartsa fenn magát.