Italia a divat fellegvára 

 

Fantasztikus régi ruhákat szeretnél látni? Ide el kell menned...

Mintha király vagy királynő lennél e meseszép épületet kár lenne kihagynod...

 

Palazzo Mocenigo Venezia

Állandó kiállítás 2012 Január 1-től-2015 december 31-ig

 

Nyitva tartás: április 1-től október 31-ig

10.00 – 17.00

 

november 1-től március 31-ig

10.00 – 16.00

 

Zárva: december 25, január 1, május 1.

 

 

1945-ben a Mocenigo San Stae épületét található írásos dokumentumokkal és a bútorok egy részével végrendeletében Alviso Nicolo a Velencei Mocenigo család utolsó nemesi leszármazottja, a Velence város Önkormányzat részére adományozott, amely kikötötte, hogy palotája művészi képtárként működik tovább a Museo Correr-rel együtt. A 70-es évek végén, amikor a felesége Costanza Faá di Bruno is elhunyt, a városi múzeum birtokába kerültek az első emelet előkelő szobáinak, 18. századi freskók, díszek és bútorok.

1985-ben jelentős helyreállítások után, Mocenigo nemesi család apartmanja végre megnyílt a nyilvánosságnak is anélkül, hogy elveszítette volna a titokzatos varázsát, hisz mint tudjuk, ezernyi titok őrzője Velence.......

Még ugyanabban az évben a Mocenigo palotában megalakult a textil és jelmez történeti múzeum, az irodák és a szakkönyvtár az első emeleten kaptak helyett, azokban a szobákban ahol az eredeti bútorok nem őriződtek meg. Mig a textil és jelmez bemutató termek a félemeleten és a padlástérben kaptak helyet. Az összes többi helyiség úgy marad meg az utókornak ahogy a nemes Alvise Nicoló Mocenigo hagyta. Hogy elkápráztassuk magunkat a fenséges szobákban, s mintha mi is egy kicsit király(nő)-nek érezhessük magunkat, akik végig vonulunk a termekben.

 

A Mocenigo épület amely San Stae előkelőség lakóhelye is volt, amely (meg)őrzi a 18.századi értékes bútorokat és festményeket, most minden látogatót szeretettel vár, hogy szemünk elé táruljon az egyes ritka értékek mesés pompája. Ez a palota add otthont nem utolsó sorban a Központi textil és jelmez történet bemutatásához, amely különböző értékes gyűjtemények összeválogatásából jött létre. Az épületben található egy értékes erre szakosodott könyvtár is.