Ki gondolná, hogy ilyen is volt régen a boxolók (ütlegelők) hídja! A sport szellemében....

 

Il Ponte dei Pugni a boxolók hídja a Dorsoduro negyedben található, a Campo San Barnaba-ban Velencében. A hídra négy egymásra csúsztatott járdán lehet feljutni, amelyen Istriai kőből készült lábnyomokat lehet találni. A nevét egy ősi hagyományról kapta, amelyet Velencében évszázadokon mintegy erősségi Sportot űztek, több évszázaddal ezelőtt. A két ellenfél nem volt más mint a “kastélyosok” a San Pietro di Castello és a Miklósiak a San Nicolo Mendigoli-ból, akik a híd tetején ökölharccal versenyeztek. Az került ki győztesen akinek több embere tudott a hídon fent maradni.

A verseny szeptembertől karácsonyig tartott.

Az első menetekben ketten párbajoztak egymás ellen, a legvégén pedig aki még a kettős párbajok után talpon maradtak...

A boxolók szerelmesei és a vidám olaszok ezen mostanság már csak egy jót nevetnek főleg, ha azt is tudjuk, hogy ezek a hidak korlát nélküliek voltak, így a hídról egyenesen a tengervízbe repültek az emberek. Ezenkívül még más híres boxolók hídja is van Velencében. Ilyen híd még A Cannaregio negyedben lévő Santa Fosca campo (terecskén) lévő híd is.

Az ütlegelésnek 1705-ös év vetett végett, amikor betiltották ezt a sportot. A szabályokat nem ismerők, már túl veszélyesek lettek volna, mert kést használtak. Így a “barátságos összecsapásoknak” ütlegeléseknek vége szakadt.