San Benedetto del Tronto

Rejtő Jenő  az egyik kedvenc irónk sorait idéztük valamelyik nap :

Féltékeny éjszakai lovagok többször le akarták szúrni és ritkán ok nélkül. Ezeket atyai gyengédséggel ő maga vitte el a legközelebbi kötözőhelyre. Ilyen volt Galamb.

A kis, piszkos hajó nyugtalanul táncolt a Földközi-tenger hullámain….Nyaktörő iramban suhantak a pálmák között…

 

Igy rögtön eszünkbe jutott San Benedetto del Tronto amelynek tenger felöli korzóját -utcáját több mint 8000 pálmafa ékesit, melyek egyrésze  magánházak kertjében,  míg mások városi önkormányzat véletlenszerű ültetési terveként,  de ma már szerves turisztikai részeként jelképezik a várost.

A San Benedetto del Tronto város 46.861 lakosú Ascoli tartományban Adriai tenger partján, a Marche régióban a Tronto folyó mentén található.

Az egyik legnagyobb halászati kikötő ebben a városban található.

Rögtön eszembe jutt barátunk Pál aki feleségével elkisért bennünket (ahogy ők mondták) erre a jó humorú kirándulásra.

Épp fényképezni szerettek volna, meg is álltak egy fa előtt,de a férjem kiabált :

Nem látlak Pál ha beállsz a Pál-mafák közé….

Ebből akkora röhögés kerekedett, hogy a nem(csak) Magyar turisták is megálltak, hogy lefotózzanak minket a pálmafák alatt…

Rövid időnk volt (de még visszatérünk ide) így csak a pálmafákat  és a mesterséges oázison kívül  néhány helyet sikerült  csak megcsodálnunk :

Torre dei Gualtieri (o Torrione)-t  amely a legjellemzőbb eleme a városnak s amely a Gualtieri család 1145 –ben már újjáépitett de a mai arcát a XV században nyerte el a szerkezeti átalakitásoknak köszönhettö .

Mai magasága 20 m és 1901 ben egy tengere nézö órával lett gazdagabb.

 

Kihagyhatatlan ha erre jársz BELÉPŐJEGY NINCS – Museo delle Anfore-Amfóra múzeum

A múzeum a mediterrán tengeri kincsek tárháza, amelyben több mint 200 amforát tekinthettünk meg ezen az egyedülálló tárlaton (görög,romai,bizánci stb  kincsei).

Nyitvatartás :Június 15-től  szeptember 15-ig,  keddtől-szombatig 18-tól 24-ig, valamint téli nyitvatártása: 9-től -13 óráig/15:30-18:30 ig.

www.museodelleanfore.it

Ingyenes kerékpár használat turistáknak ha San Benedetto del Tronto….Ird meg megírjuk hogyan(ingyen

 

Hová ültessünk otthon  pálmafát?

 

Szélvédett, legnaposabb sarok, a házunk  déli oldala jó hely ha lehetséges szélvédett helyre vagy  szélfogó növényekkel körülvéve. Ne felejtsük el, hogy a széltől való védelem télen a legfontosabb, ezért használjunk e célra örökzöldeket.

 

San Benedetto del Tronto alig 10 km –re található

Martinsicuro község (comune) Olaszország Abruzzo régiójában, Teramo megyében.

Magyarországi testvérvárosa Makó.

Területén a római korban Truentum városa feküdt a mai település a XIV században alakult ki.Martinsicuro területének egyrésze védett terület amelyet a Környezetvédelmi Minisztérium hivatalos  megerősitése szerint különleges védelmett élvez.( Zona di Protezione Speciale di Martinsicuro)

 

Nagy kihívás kedvelőinek:

 

Roma és San Benedetto del Trono kerékpár vereny amely 220 km táv. A táv érdekes módon nem profiknak, hanem turistáknak is ajánlott minden évben május környékén rendezik meg  a híres Tirreno Adriatico-t . 2013-ban a 35-ik alkalommal.

Próba szerencse két keréken…Info:Via Galla e Sidama, 3 – Roma,Tel:0039 06.86208739

info@ciclifranchi.it

 

Dalle colline dorate si scorge la spiaggia di San Benedetto del Tronto cittadina di pescatori….Az aranyszinü hegyek között  San Benedetto del Tronto halászváros bukkan elő ….Liszt Ferenc tollából ered e mondat akit a San Benedetto del Tronto kis halászbárkáinak vitorlái és a tenger hullámzó hangja a muzsika varázsát idézi fel..

 

San Benedetto del Trono

 

https://www.youtube.com/watch?v=2fwF7XTK9Wo