Sakkot kaptam nem pedig mattot...

 

Így gondolkodtam a könyvvel a kezemben amikor hirtelen az egyik pillanatról a másikra egy tér közepén találtam magam, ahol a sakk koronázatlan királynője tekintett rám, talán álmodnék?….

Kérem azonnal menjen ki a pályáról” hang rögtön észhez térített. Hol is lennék máshol mint Marostica-ban, amely 13.824 lakosú város, Vicenza megyében, az Asiago fennsíkon, Velencétől alig 1 óra autóútra.

 

Sakkozna? Szurkolna? 2014 –ben itt a helye Önnek!

Az egész világon ismert város, amely különleges játékának köszönheti hírét, itt zajlik kétévente (a páros években tehát 2014-ben) élő emberekkel játszott sakkjáték, szeptember második hétvégéjén.

A hagyomány 1923-ban kezdődött és az 1454 esemény ihlette meg a játékokat.

Ha erre jársz érdemes felkeresned Marostica felső és az alsó várát is.

Mint ahogyan a nőket a szerelem nemcsak érdekessé teszi hanem meg is szépíti, úgy teszi Marosticá-t nemcsak érdekessé, hanem széppé varázslatos helyei. Az építkezés mindkét vár esetében 1312-ben kezdődött meg, de míg az alsó vár négyszögletesen épült, várfalként működött impozáns lőrésekkel ellátott toronnyal, s amelynek mai szépségét a sakk játékoknak köszönheti, hisz itt van a Piazza degli Scacchi (Sakk tér).

Addig a felső vár mégis csak elviszi a babért, hisz legmagasabb pontja a Pausolino hegy tetején található és amelynek a tornya már a római korban is állt, hogy ellenőríze a távolról érkezőket. A felső vár, négyzet alapú, négy toronnyal az oldalán, és egy nagy központi toronnyal. Az udvarán belül még mindig látható a régi malom és egy templom.

 

Ha nincs lehetőséged a páros évben szeptemberben második hétvégéjén megnézned az élőjátékokat Marostica-ban, akkor látogass el:

Sakk figurák jelmez múzeumba

(Muzeum dei Costumi della Partita a Scacchi), amely a Castello Scaligeroban található.

Nyitva tartás: minden nap 9-12-ig és 15-től 18-ig

e-mail:info@marosticascacchi.it

Cime: 36063 Marostica(VI), Piazza Castello 1

www.marosticascacchi.it

 

Egy kis érdekesség:

Olaszországban 1550-ben megalakult a világ első sakk-klubja.

Mi magyarok imádunk sakkozni még a vízben is, nemcsak Budapesten....Széchenyi fürdőben jártál-e már?

Meleg vízben nemcsak a testi hanem a szellemi frissességét is megőrzi ha sakkozik....

A Széchenyi gyógyfürdő, becenevén a Szecska, Budapest és egyben Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, melynek építését 1909-ben kezdték meg Czigler Győző tervei alapján. A Városligetben található fürdő termálvízellátását jelenleg az 1938-ban átadott II. számú, „Szent István” kút, hidegvíz ellátását 6 darab kisebb kút biztosítja. A komplexum 3 kültéri és 15 beltéri medencével rendelkezik.

 

Magyar Sakkszövetség honlapja:

https://www.chess.hu/hu/tajekoztato.php

Polgár Zsuzsa (Budapest, 1969. április 19.) Női világbajnok 1996 és 1999 között. Az első nő volt, aki versenyen nagymesteri címet szerzett. Jelenleg az USA-ban él Susan Polgar néven 2007. július 26. óta az Egyesült Államok Sakkszövetség vezető testületének (Executive Board) tagja.

És még:

Marosticaban 1992-ben elsőként adott „otthont” a magyar (külföldi) Pécsi kórusnak, a nemzetközi ifjúsági kórus versenyen „Meeting International Choral”.

Szereted a humoros rajzokat? Jövőre küld el rajzodat!!!

Marosticaban rendezik meg minden évben (idén 45.-volt): Nemzetközi Grafika Humor Kiállítást, 2013-ban március 23 és 24-én. 368 szerzőtől, 62 országból, Marostica zsűri által megvizsgált rajz érkezett.

 

Umoristi A Marostica

Címe: piazza Castello, 12

36063 Marostica (VI)

ITALY

https://issuu.com/oblioart/docs/uam2013/17