Cinque Terre - 5 FÖLD 

18km hosszan elnyúló sziklás partvidéken, Levanto és La Spezia között található Cinque Terre, Olaszország egyik legértékesebb kincse. Az 5 falut, Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola és Riomaggiore, olajfaligetekkel és sziklateraszos szőlősökkel tarkított hegyek választják el egymástól. A Cinque Terre 1997-ben vált az UNESCO világörökség részévé és 1999-ben nemzeti parkká, együtt a hozzátartozó tengeri területtel.

 

Monterosso al Mare  az 5 falu legnagyobbika, a legjobban megközelíthető autóval. Egyben az egyedüli ahol a látogató egy kellemes homokos strandot is talál, mely egy régimódi tengerparti üdülőhely hangulatát idézi. Tökéletesen alkalmas egy kellemes fürdésre a tengerben. A partot a hotelek magánstrandjai tagolják. A legzsúfoltabb a falvak közül.

Vernazza  büszkélkedhet a legeredetibb külsővel. Apró kikötőjét a Chiesa di Santa Margherita határolja miközben XI. századi kastélyának romjai egyenesen a tengerre néznek. Látogasson fel a kastély tornyába és csodálatos kilátás részese lehet.

Corniglia  színesre festett házai egy sziklába kapaszkodnak a tenger felett. Ez az ámulatba ejtő panoráma a La Torre-nak nevezett középkori őrhelyről tárul elénk. Corniglia a legöregebb az öt falu közül.

Manarola  tele van középkori emlékekkel. A falu északi felében találja a Papa Innocenzo IV. teret, melyet egy harangtorony és számos 15. századi épület látványa ural. Mivel a falunak nincs természetes kikötője, halászcsónakok sora tölti be a szűk tengerparti utcákat távol a tenger fürge hullámaitól. A csónakok mögött nyüzsgő trattoriák és vendéglők, zsúfolásig tele vannak helyiekkel és turistákkal.

Riomaggiore , a Cinque Terre legkeletibb települése. A falu a Rivus Maior folyóról kapta a nevét, melynek a völgyében épült. Az építkezések során a folyót befedték, így most a főutca alatt fut. A főutcáról meredek lépcsősorokon lehet feljutni a magasabban fekvő kis utcákba. A "carruggio" elnevezés a helyi pici, szűk, sikátorszerű utcákra utal, melyből sokat találhatunk nemcsak a Cinque Terre régióban, de egész Liguriában. A szorosan egymás mellé épült házaknak köszönhetően a carruggiba csak rövid ideig süt be a nap, így a nyári forró hónapokban is hűvös marad.

 

Történelmi feljegyzések először a XIII. században említik Riomaggiorét. A falu alapítói a hegyekből húzódtak le a tengerhez. A sziklás, meredek területre magas, 3-4 emeletes "toronyházakat" építettek. Minden háznak két bejárata van, egy elöl, a homlokzati oldalon, a másik pedig hátul, ahol egy magasabban fekvő utcára lehet kijutni. Ez az építkezési mód nemcsak a természeti adottságok miatt alakult ki, hanem biztonsági szempontból is előnyös volt.

 

Riomaggiorét kettéosztja a vasútvonal, a két részt lépcsősor és aluljáró köti össze. Az alsó tengerparti rész, a felső a mezőgazdasági falu. A vasútállomásra egy gyalogos úton juthatunk el. Az állomás előtt, valamint a Városháza falán is található egy-egy óriási falfestmény, amely az itt élők kemény munkáját örökíti meg. Az alkotások Silvio Benedetto argentin művész munkái, akit a helyiek kedvesen csak Maestro-nak hívnak.

 

 

 

Látnivalók

 

San Giovanni Battista (Keresztelő Szent János) templom. 

A templom 1340-ben épült, de homlokzatát 1820-ban neogótikus stílusban újjáépítették. Érdemes megszemlélni a két gótikus ajtót, a szép fa feszületet, valamint az 1851-ből származó orgonát. A templom előtti térről szép kilátás nyílik a falura.

 

Kastély

Rio Maggiore és a Rio Finale folyóvölgyeket elválasztó domb tetején áll. Történészek szerint a XIII. század második felében épült, és elsősorban védelmi célokat szolgált. A lakosság itt bújt el tengeri támadások esetén. A XIX. században temetőként működött, ma pedig kulturális programokat, konferenciákat rendeznek itt. A kastély könnyen megtalálható, ha követjük a táblákat. Jó néhány lépcsőt kell megmásznunk, de a csodálatos kilátás mindenképpen megéri a fáradtságot.

 

San Rocco kápolna

A kápolna a kastély mellett található. A XV. században építették a falut sújtó pestisjárvány emlékére.

 

Museo delle Cinque Terre Antiche – Történelmi múzeum

Egy múzeum a Cinque Terre eredetéről és történelméről, a helyiek mindennapi életéről, a terület igazi értékeiről és arról, hogy miért került fel a Cinque Terre az UNESCO Világörökség listájára.

 

Kirándulási tippek Cinque Terre körül:


A Via dell Amore (szerelem útja) kikövezett, part menti ösvény mely a tengerpart leggyönyörűbb helyeire vezet. Manarolát Riomaggioreval összekötő 1km hosszú útvonalat piknikező helyek és kőpadok tarkítják. Itt megpihenhet és órákig elmerenghet a tenger kékségében. Az útvonal nehézsége minden túrázó számára megfelelő. A Via dell’Amore egy nagyobb és kihívóbb útszakasz része. Ez a 12km hosszú kék jelzésű túraút a part mentén kanyarog Monterosso és Riomaggiore között. Távolabb a partszakasztól a 40km hosszú piros jelzésű ösvény érinti a Cinque Terre nemzeti park északi részét Levanto és Portovenere között.

 

Az a szokás, hogy egy lakatot (amire rákerül a szerelmesek neve), felrakják a korlátra, bezárják, a lakat kulcsát a tengerbe dobják....