Italok

Amaretto

 

BOLS Amaretto aranybarna likőr. Az itáliai eredetű Amaretto édesmandula-aromájáról, valamint enyhén diós égetettcukor zamatáról ismert. E különleges likőr a gondosan válogatott összetevők lepárlásával készül, a BOLS Amaretto legfőbb alkotóeleme mégis az érett sárgabarackmag, amely egyben a BOLS Apricot Brandy likőr készítésére is szolgál.


Úgy tartják, az Amaretto likőrt egy asszony – mégpedig Bernardino Luini olasz reneszánsz festő egy modellje – találta fel 1525-ben. A Leonardo da Vinci művészeti irányzatát követő Luini egy helybéli, kisgyerekes anyát választott modellnek egy készülő Madonna-festményéhez. Az asszony hálából a ringraziarlo nevű, mandulapárlatból készült szeszesitallal ajándékozta meg.


Zamata
Diós égetett cukor-zamat.

Aromája

Édesmandula-aroma.
Színe
Meleg aranybarna.

Felhasználása
Magában jégre töltve. Kiváló koktélokhoz és kevert italokhoz, de kávéra és más meleg italokra töltve is ízletes.

A BOR ÚTJA LA STRADA DEI VINI D.O.C. LISON PRAMAGGIORE

Velence tartomány "szívügye" nem más mint a D.O.C. Lison Pramaggiore terület és az ehhez kapcsolódó borok és jellegzetes termékek. Kevesebb mint 1 órás útra található Velence, Bibione, Caore és Jesolotól és jó tudni, hogy e fenséges táj, kellemes borait már Velence Dózsei-kormányzói is nagyra értékelték és így született meg a Borút, amely ide csalogatja ma is az erre látógatót. A Tagliamento és Livenza folyó közötti terület ékessége a bortermelés, amely Italia egyik legfejlettebb gyöngyszeme, és ahol egyre nagyobb figyelmet fordítanak a 90-es években bevezetett, minőségi biogazdálkodásra és borpincékre, valamint a kutatás és borkészítés technikákra. Lison Pramaggiore érdekeltség magába foglalja és védi a Mezőgazdasági Minisztérium által jóváhagyott rendeletet és leírást, amely 2002 május 29.-től a következő borokra vonatkozik:

https://www.lison-pramaggiore.it/

 

Bianco - Fehérbor

Rosso - Vörösbor

Lison o Tocai Italico (da Tocai friulano) - Olasz Lison

Pinot bianco - Fehér Pinot

Chardonnay

Pinot grigio - Szürke Pinot

Riesling italico - Olaszrizling

Rieslint (da Riesling Renano) - Rizling Renano

Sauvignon

Verduzzo

Merlot

Malbech

Cabernet

Cabernet franc

Cabernet sauvignon

Refosco dal peduncolo rosso

Classico

Novello

Frizzante - Habzóbor

Spumante - Pezsgőbor

Riserva

 

 

 

 

 

Limoncello

A limoncello eredetét tekintve elsősorban Dél-Olaszországhoz köthető, de országszerte közkedvelt és házilag is sokak által készített ital. Híres limoncello készítő vidékek a Nápolyi-öböl és környéke, az Amalfi-part, a Szicília, Szardínia, Iscia, Capri szigetek, valamint a Sorrentói-félsziget települései.

A limoncello olasz eredetű citromlikőr. Egyre népszerűbb Olaszországon kívül és általában desszertitalként ajánlják éttermekben. Különböző fajtái vannak és több fajta déli-gyümölcsből készítenek hasonló likőrféleségeket. Ismertebb hasonló italok a limoncino, a limonello, a limonetta, a tejből készített krémes Limoncello „Crema di Limoncello”, a mandarinból készített mandarinetto, a gyömbérből készített zenzerino, a málnából készített raspicello és az őszibarackból készített peachcello.

 

A citrom héjának felhasználásával készítik, hagyományosan sorrentoi citromból alkohol, víz és cukor hozzáadásával. A színe sárga, de az íze édes-keserű és semmiképpen se savanyú, hiszen nem tartalmazz citromlevet. A limoncello alkoholtartalma változó: általában 20% körül mozog, és finomszesz vagy vodka használatával készítik.

 

Hagyományosan étkezés után fogyasztják az emésztés elősegítésére. Legjobban élvezhető hűtve akár lefagyasztva és kitűnő frissítő nyári estéken. Étkezések esetén, az ételsor végén szolgálják fel és igen közkedvelt elsősorban hölgyek körében. Az Amalfi-parton előre fagyasztott kicsi kerámiapohárban szolgálják fel, mely hagyományt egyre több helyen követik.