Camogli-San Fruttuoso di Tarragona

“-Térdig legyalogoltuk a lábunkat” gondolkodtunk mindketten hangosan a férjemmel ,de 2014 –ben ide visszatérünk hisz soha nem  felejtem el

azt a panorámát amit a hegyekböl láttunk…

Milyenk volt a hely a pillanat a fohász  olyan érzés volt mintha újjászülettünk volna messze mindentöl a tömegtöl. Olyan volt mint az élet  veszélyes nehéz és mégis SZÉP.

Pár lihegö hátizsákos tornacipös turista mögöttünk, a turistavezetö  elöttünk aki néha kiabált :Andiamo -Let's go-Allons-Gyerünk-.

Ott jártunk ahol a madár se jár!

 

 

Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore.

 

Mélységek és Magaságok :

Ahol a Madár se jár!

 

 

La Via dei Santuari a  Szentélyek útja amely nemcsak egy  varázslatos föld-ösvény-en vezet át hanem  egy  hosszú kommunkikációs útvonal részesei lehetünk hisz itt már a  bronzkorban is éltek itt emberek.

A Monterosso al Mare ból induló turista út ösvényén lehet eljutni a Santuario di Nostra Signora di Soviore -ba amely Liguriai tartomány legrégebbi antik szentélye,hisz a X században ,már kultusz hely volt. 

Az  szentélyhez vezető tengeri pinea fenyök,tölgyfaerdök cserjék bokrok által szegényezett ösvény az egyik legszebb turisztikai utak egyike és a Via Crucis keresztútak részét képezik. Az évente több ezer ide zarándokló ember függetlenül a vallási hovátartozásuktól keresik fel e szent helyet,hisz azt mondják a helynek hatalma van a spirituális és a lelkibékénk felett. Szállás tipp közvetlen a kolostorban:

https://www.soviore.it/

 

Fekete Madonna

Folytassuk az utunkat lefelé egészen a Santuario della Madonna di Reggio templomhoz amely  román stilusban épült 1248 –ban.

Az itt található Liguriai Fekete Madonna  másnéven Afrikai Madonna amit valószinüleg a keresztes lovagok helyeztek el.

Ahogy távolodunk az ösvényen már szinte látszik  a festöi tengeri kilátás hisz   Vernazza –ba érkeztünk itt  pihenjünk hisz Vernazza  szintén a  5 Terre( 5 település) UNESCO világörökség részét képezi .

Aki megteheti az ne hagyja ki  menjen tovább felfelé egészen  San Bernardino-ig ahol a Nostra Signora delle Grazie szentély található ahol a legenda szerint Szent Bernárd is megállt,hogy megpihenjen hisz Genova még messze volt.

 

 

Templom vezető út a Tenger :

 

San Fruttuoso di Tarragona

szent nevét viselö  apátság Camogli (másnéven az ezer fehér vitorla városa)  5455  lakosú olasz városhoz tartozó területen  Genova  tartományban Portofinohoz tartozó Nemzeti  szárazföldi és tengeri  parkban található.

A középkori (bencés szerzetes)templom a X.századból származik.

A bencések 984 töl a XV.sz lakták 1544 junius 18 tól III Pál Pápa a Doria családra bizta a templomot valószinü nekik is volt köszönhetö e szép (műemlék)templom fennmarádása.

A templom mostani kinézete a  középkori épület megemelésével történt miután a  szerzetesek  elhagyták az apátságot.A főoltár alatt található egy ezüstládikó amely a szent földi marádványait tartalmaza.

A templom alatt található kripta amely a Doria család hét tagjának  földi nyugadalma szintén érdemes felkeresnünk hisz a sirhely nagyon szép.

https://www.youtube.com/watch?v=QDgSbs4dMog

Halhatatlan Barátság vagy a Mélység Krisztusa!!!!!!!!!!!

 

A Cristo degli abissi

 

-A mélység Krisztusa a Földközi-tengerben 17 méter mélységben felállított műalkotás San Fruttuoso templom elött .

A szobor a barátság különleges emléke amelyet 1954-ben helyezett el Duilio Marcanté  Dario Gonzatti emlékére,aki 1947-ben  búvárkodás következtében életét vesztette nem messze e helytöl. Dario Gonzatti elsöként próbálta meg az oxigén palackkal történö lemerülést Olaszországban.

A szobor  2,5 méter magas  Jézust ábrázolja  vízfelszín felé emelt fejjel és kitárt karokkal  oltalmazva a tenger kutató és a tengerrel folyamatosan dolgozó embereket ( halászokat, tengerészeket és búvárokat).

A szobor  bronzból készült melyhez  bronzérméket harangtornyokat használtak fel.A szobor kiránduló hajóval megtekinthetö ahol az erre szakosodot buvár  a hajón utazó embereknek különleges közvetlen felvételel mutatja be e szobor halhatatlan vonzerejét.

Viz alatti szertartás   július utolsó szombatjának éjjelén  a helyi pap megáldja a tengert majd a helyi búvárok  búvárlámpa segitségével koronát vonnak Krisztus feje felé...

https://www.youtube.com/watch?v=Pziw9vj_Pqs

A templomot  csak a tengeren keresztül  illetve Portofino hegyröl érkezö különleges ösvényen lehet megközeliteni.

Különleges  ÖSVÉNYEK :

Santa Margherita Liguria-ból (Genova tartomány) Viale(út) Rainusso 1 info@parcoportofino.itamogli-San Fruttuoso di Tarragona

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QDgSbs4dMog

 

https://www.youtube.com/watch?v=Pziw9vj_Pqs&feature=player_embedded