Pienza = Csók útja

 

Tudta e, hogy Pienza-ban található a Via del Bacio a csók útja?

 

Tudta e, hogy a romantikus városban született Enea Silvio Piccolomini, akit 53 évvel később II. Piusz néven pápává választottak?

Tudta e, hogy II. Piusz Pápa azon kevesek közé tartozott, akik Hunyadi Mátyás magyar királlyal (pápai követek által) és velencei Serenissima flottájával hadsereget indított volna a törökök ellen, de sajnos a támadás II. Pius pápa korai halála megakadályozta, így sajnos nem állhatott a sereg élére ahogyan szerette volna?

Pienza kisváros (2190 lakos) Toszkánában található, a d’Orcia völgyben. 1996-ban Pienza a kulturális világörökség az UNESCO listájának a része és 2004-ben az egész völgy már ezen a listán szerepel.

Pienza szerencsére megúszta a középkori háborúkat és csatározásásókat. Eredetileg csak kis falú volt Corsignano néven. Sorsát az változtatta meg, amikor 1405-ben megszületett Enea Silvio Piccolomini, akit 53 évvel később II. Piusz néven pápává választottak. A pápa ujjá építétette a települést, s négy év alatt 15. századi reneszánsz városkává nőtte ki magát. Az építkezést Bernardo Rossellino-ra bízta. A pápa korai halála gyakorlatilag Pienza virágzásának is véget vetett, de gyakorlatilag azóta is e változatlan arcát mutatja az ide látogatónak.

A város az egyik legszebb reneszánsz városka Italiában.

Műemlékei:

A pienzai dómot eredeti román stílusú templom maradványok beépítésével, Bernardo Rosselino építette 1459-1462 között, háromhajós csarnoktemplomként. A dóm reneszánsz stílusú homlokzat inkább az északi gótikát követi, amely II. Piusz pápa németországi útjának eredménye. Így a reneszánsz könnyed stílus és a gótikus merevebb rajzolatok, egy kellemes összhatás részeivé tesz bennünket.

A Szent-Ferenc Templom gótikus homlokzattal és bejárattal egy 8. századi templom alapjaira épült, s eredetileg a kis falúból, a régi Corsignanoból származik. A templombelsőt 14. századi Szent Ferenc életét ábrázoló freskók díszítik, amelyeket Cristofano di Bindoccio és Meo di Pero, a sziénai festőiskola mesterei készítettek.

Ezen kívül Pienzában található még az Ammannati-palota, a Gonzaga-palota és Cardinale Atrebatense palotája, mind a 15. századból.

A Pieve di Corsignano, a környék egyik legfontosabb román stílusú nevezetessége…