Szegedi Sóhajok hídja

ROMEO

Aki szeret, mind ily bolond, na lám.

A mellemet a bánat súlya nyomta,

Te tőlem elvetted, de erre nyomba

Több lett enyém: szóval mivel szerettél,

Nőtt bánatom s új béklyóba verettél.

Szeretni: sóhaj füstje, kósza gőz,

Majd szikratűz a szembe, hogyha győz...

(William Shakespeare Romeo és Júlia Fordította: Kosztolányi Dezső)

 

Bizonyított tény a meditáció jótékony hatása az idegrendszerre. Ismerős érzés a sóhaj megnyugtató, felszabadító érzése...

 

Máshol a Sóhaj turisztikai érdekesség, mint a romantika kedvelőinek kihagyhatatlan helye, a Velencei Sóhajok hídja, hisz ha lehet hinni a mende-mondáknak aki e híd alatt gondolával áthalad, majd szorosan átöleli és megcsókolja a párját, az örökké együtt marad. Ezért jól gondoljuk meg kivel csókolózunk és gondolázunk át a híd alatt.

A híd romantikus elnevezése Lord Byrontól származik, amely átment a köztudatba is azzal a magyarázattal, hogy a Dózse-palotában ítélkező bíróságról a börtönbe átkísért emberek sóhaja volt hallható a hídon.

Azért ne legyünk szomorúak, ma már csak szerelmes párok és turisták kedvelt helye. Sóhajok hídja 8 méter hosszan átívelő híd, amely általában kellemes csalódást okoz, mert különleges zárt hídról beszélünk, amelyre csak a Dózsa palotából lehet feljutni.

 

Tudta e, hogy Magyarországon is van Sóhajok hídja?

 

Igaz itt nem tudunk gondolázni, de a romantika kedvelőinek kellemes élményt nyújt. A hidat a szegedi árvíz után építette a város Lechner Ödön és Pártos Gyula építész tervei alapján, Ferenc József császár tiszteletére, aki 1883-ban meglátogatta az újjáépített várost. A Bérpalota és a Városháza épületét köti össze a velencei mintára épült szegedi Sóhajok hídja.

Nos nem tudjuk, hogy mennyit sóhajtoznak a Sóhaj-ban élő lakosok, mert ilyen is van!

 

 

Tudta e, hogy Sóhaj város is létezik?

Sóhaj Sospiro (Suspìir Cremona nyelvjárás) 3236 lakosú város Cremona tartományban Olaszországban. A név a latin eredetű “sex pilae” (hat lépésre) szóból ered…Velencétől mintegy 150 km-re...

Sóhaj városa 1868-ban Vittorio Emanuele II. királyi rendelet óta nyerte el mai jelenlegi városképét.

Sospiro első régészeti leletei (pénzérmék és kerámiák) Krisztus előtti II. századból származnak. Sospiro híres útja volt a Postumia útja, amely összekötötte Genova-t Aquileia-val. Sóhaj ősi történelme a „Curte Regia” királyi birtokai, amelyek Cremona várfaláig húzódtak, a IX. században. A város tehát olyan királyok székhelye volt mint Lotario császár (835 és 843) és Lodovico (Ludovico) II. (év 852) amelyet az akkori királyi palota is tanúsított. A következő évszázadokban Cremona püspöki hatalom része, ezután Cremona püspöke hűbérbirtokait a Pavia-i Bernardigni hercegségnek adja el. Bernardo III. Sóhaj grófja feleségével Bertha 1097-ben megalapítja Cremona-ban San Giovanni della Pipia kolostort.

Amit érdemes felkeresnünk:

A mai antik város belső városképe a középkori időszak 1261-ben épült méltó harangtornya az építészet egyik szépsége, amelyet Bendiadeo de' Berenzani egyik legjelentősebb munkája volt, valamint a híres temploma San Siro (1010 alapító oklevél).Látogassunk el a Villa Cattaneo-ba, Faustino Rodi építész remekműve, amely releváns példája neoklasszikus külvárosi nemesi villának.

A Sóhaj híres szülötte: Alfo Ferrari (1924-1998) amatőr kerékpáros az 1947-es világbajnokság győztese.

 

Tudta e, hogy a 8. Triathlon Sprint Cremona város sporteseményén Stefano Mosconi első helyezést ért el, de ugyanitt az első 10 között végzett a magyar Kis Gyula és Baja Péter is.