Szicília-Aquincum (Budapest-Óbuda)

Csodálatos Szicília

 

Szicília a Földközi tenger legnagyobb szigete, valamint közigazgatásilag legkiterjedtebb régiója.

Területe 25 700 négyzetkilométer, lakosainak száma kb. 5 millió.

 

Ahová mi szeretnénk, invitálni, nem más mint Licata...

Miért fizetne többet? Közvetlenül a tulajdonostól bérelheti ki szállását, az alkudozást bízza nyugodtan ránk!!!!

 

Képzelje el, hogy a kert végén bele lógathatja a lábát a tengerbe Szicília legszebb partszakaszán.

Apartmanok már napi 60 Eurótól.

Írjon nekünk a superitalia10@gmail.com-ra

 

 

Licata 37.907 ezres lakosú város Agrigento tartományban Szicíliában.

Licata partvonal mintegy 20 km hosszan fut és nagyon eltérő tulajdonságokkal rendelkezik: a várostól keletre homokos strandok, nyugati oldalán kavicsos strandok földnyelvek, kis és nagy öblök övezik. Bár a hetvenes és nyolcvanas években fejlődésnek indult, mégis azon kevés tengerpart közé tartozik, amely a mai napig megőrizte természetes vad jellegét, és ez az egyik legszebb partszakasz Szicília déli partján.

Főbb látványosság az innen nem messze található Agrigento, amely a tartomány székhelye is egyben.

Tudta e, hogy Ligeti Antal festőművész 1860-ban Romantikus táj címmel, megfestette Valle dei Templi?

Agrigento legfőbb látványossága a Valle dei Templi, a Templomok völgye, amely 1997-től az Unesco világörökség részét képezi, s amely legfontosabb régészeti látványossága a városnak. Az ősi városban Kr. e. az V. és VI. században, több dór stílusban épült több görög templom találhatóak.

Két főbb épület maradt meg legjobban amelyeket Héra és Concordia Istennőnek szenteltették.

 

Tudja-e hol van még ilyen Szentély? Amit a görög Harmonia Istennőnek szenteltek?

Aquincum, igen Aquincum. Hol is lenne máshol mint Budapesten (Óbudán).

 

Agrigento másik templomát Concordiának szentelték és valószínű azért maradt ilyen jó állapotban meg, mert 597-ben keresztény templommá alakították át.

Amit még fontos megkeresnünk az Zeusz temploma, amelyet Krisztus előtt 480-ban a himeriai csata emlékére állították fel, az egyik legnagyobb dór templomnak tartják, de amit soha nem fejeztek be az évezredek során.

Ezenkívül számos régészeti emléknek lehetünk tanúi e misztikus helyen.

 

Érdekességek:

Tudtad e, hogy Algyesti Tüköry (Körösladány 1830 szeptember 9. - Palermo július 6.) magyar katona emléke Olaszországban, ezen belül Szicíliában elevenen él a mai napig? Temetésén maga Garibaldii tábornok mondott beszédet. Palermo egyik főútvonalát róla nevezték el (Corso Tukory), a Tüköry laktanya falán magyar és olasz nyelvű márványtáblája van és Garibaldi Giadinoban (Garibaldi kert) szobra őrzi emlékét.

Az 1859-es olasz-osztrák háború idején Kossuth Lajos alkalmasnak vélte a helyzetet arra, hogy Olaszországban magyar légiót szervezzenek, Ausztria ellen. Ehhez csatlakozott Tüköry is, de a közben megkötött béke után az alig megalakult magyar légiót leszerelték. 1860-ban Tüköry Lajos csatlakozott Garibaldihoz, és a palermói felkeléshez. Itt megsebesült. Lábtörés miatt amputálást végeztek, de már nem tudták életét megmenteni. 1860. július 6-án meghalt. Temetésén maga Garibaldi tábornok mondott beszédet.

 

Tudta-e Maria d'Ungheria regina di Sicilia, magyarországi MÁria Szicília királynője volt?

Tudta-e, hogy férje Károly Róbert az Árpád-ház kihalásakor Magyarország királya lett és Magyarországot Európa egyik legszervezettebb és leggazdagabb államává „az országok úrnőjévé” tette?

Tudta e Péter, Pietro di Sicilia (Catania- Szicilia 1304 .-Calascibetta Szicília Catania 1342) Szicília királya anyja révén V. István magyar király dédunokája volt?

Tudta e, hogy a Palermoi San Domenico Székesegyházban nyugszik?