Téli egészségmegőrző tippek

2014.01.02 13:11

Nedves hideg időben gyakoribbak a megfázások, légúti problémák. Az igazi megoldás a megelőzés. Ha tehetjük kerüljük a zsúfolt, oxigénhiányos helyeket és erősítsük immunrendszerünket. Sétáljunk nagyokat vagy menjünk kirándulni a környékre, így nő a hideggel szembeni ellenálló képességünk.

 

A lakásban a száraz levegő elkerülésére - ideális a 70%-os páratartalom és 20-22 C, mert ilyenkor a kórokozók fertőzőképessége jelentősen csökken - tegyünk párologtatókat, melyekbe pár csepp citrom vagy fahéjolajat csepegtetünk.

 

Figyeljünk arra is, hogy eleget pihenjünk: 8 óra alvásidő az ideális. Kimutatták, hogy aki ennek a felével próbálja beérni, annak fele annyi antitest van a szervezetében. Az este 10 és hajnali 1 közötti alvástól töltődünk fel legjobban.

 

Együnk mindennap nyers hagymát és fokhagymát, melyek segítenek a légutak tisztán tartásában és nagyon jók a vírusok ellen. Fogyasszunk mézes gyömbérteát, vagy mézet keverjünk össze fahéjjal és kenjük kenyérre a reggelihez.

 

Gondoskodjunk a megfelelő napi C-vitamin adagról. Együnk naponta gyümölcsöt, főleg grapefruitot, elegendő nyers zöldséget saláta vagy turmix formájában. Áztassunk csipkebogyót langyos vízbe este, majd reggel leszűrve fogyasszuk. A citromlé, homoktövislé is nagyon jó C-vitamin forrás.

 

Köhögés ellen nagyon jó a kakukkfű tea, de ki lehet próbálni a régen jól bevált karamellizált cukorból és hagymahéjból főzött teát.

 

A hőmérséklet csökkenésére a húgyutak érzékenyen reagálnak. Hideg időben mindig ügyeljünk arra, hogy a derekunk ne fázhasson meg: viseljünk derékmelegítőt, de akár egy derék köré tekert sál is jó szolgálatot tesz.

Mivel a hólyag és a vese egy rendszeren belül két egymással szoros összeköttetésben álló szerv, egy ártatlan felfázás is komoly problémát jelenthet. Ezért fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék, a megfelelő étkezés. Érdemes nyírfacukrot használni, mivel ez a cukor nem támogatja az erjedéses folyamatokat a belekben, így megőrzi az immunrendszer épségét. A vízhajtó zöldségek (pl. petrezselyem, zeller, cékla, retek, uborka, stb.) fogyasztása segít a húgyutak átmosásában, fertőtlenítésében

Mit tehetünk hideg időben a szép bőrért?

Az A-vitamin bőrvédő hatású, fontos, hogy elegendőt fogyasszunk belőle. Előanyaga, a retinol az egyik legerősebb ránctalanító hatású vegyület. Együnk magas bétakarotin tartalmú ételeket, például sütőtököt és sárgarépát.


Az aszkorbinsav fontos szerepet játszik a kollagéntermelésben. Ez az anyag felelős a szövetek rugalmasságáért. 25 éves kor után csökken a szervezetben a mennyisége. A savanyú káposzta, a kivi, a zöldpaprika, goji, homoktövis és a citrusfélék tartalmazzák a legtöbb C-vitamint.