Őszi séta a szarvasi arborétumban és a szegedi füvészkertben

2013.11.14 20:07

Mivel talán az utolsó gyönyörű napsütéses hétvégénk volt az idén utoljára, ezért felkerekedtünk egy kis kirándulásra. Elsőként a szarvasi arborétumot vettük célba:

 

Szarvasi arborétum

 

Az Arborétum és a Pepi-kert története az olasz eredetű Bolza család nevéhez fűződik. Bolza Péter tábornok 1798-ban lett szarvasi földbirtokos. Az ifjú Bolza József – akit Pepinek becéztek – a mai Arborétum magasabban fekvő részein ültetett néhány fát.

Az államosítást követően az Arborétumnak számos gazdája volt. Terület egyre nőtt, új gyűjtemények születtek. Ma 82 ha területen öt fás gyűjteményt gondoz. Feladata még az oktatás, kutatás, közművelődés és termesztés. Ma a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karának felügyelete alatt tevékenykedik.

A gyűjtemények közül 3 látogatható:  a legidősebb a Pepi-kert, a Mitrowssky-kert és a hajó kikötőhöz vezető betonúttól délre fekvő Konyhakerti rész.

1200 lomblevelű, kb 250 lágyszárú növényfaj fordul elő. A madarak sem maradhatnak ki szép énekeikkel, 150 madárfaj található. Vannak még apróbb rágcsálók, vakondok, sünök, nyulak, őz és róka is.

Az Arborétumban található fák nagy része 100-150 éves, de vannak 200 évesnél is idősebb fák.

 

Ezek után elindultunk haza, ahol a szegedi füvészkert volt a célállomásunk:

 

 

Szegedi Füvészkert

 

A Füvészkertben találhatunk üvegházakat, melyek a mediterrán és sivatagi növényeknek adnak otthont, 1200 növényfajtával találkozhatunk. Van 7 méter magas trópusi fa, vannak orchideák, páfrányok, kaktuszok, broméliák.

Található itt kakaófa, ezüst akácia, amit egyébként mimózaként ismerünk, medvetalp kaktuszok, amerikai agavé, délkínia ősfenyő, wollemi fenyő, hegyi mamutfenyő.

A tó csodálatos látványt nyújt a lótusszal, melyet még a Füvészkert fennállásának első tíz évében alakítottak ki.

Gyönyörű az indiai lótusz.

Ezek után a gyógynövény és fűszerkertet néztük meg, mely szintén csodálatos, nem csak a látványuk, hanem az illatuk.

Megnézhetjük az alföldi puszták jellegzetes településformáját, mely a földművelő gazdák lakóhelye volt.

És végül a rózsakertet csodálhatjuk meg, mely szintén színpompás és az illata is felejthetetlen.

 

El is telt a napunk, de nagyon sok élménnyel lettünk gazdagabbak.