Ökotipp mosáshoz

2013.11.06 18:29

Ökotipp mosáshoz

A mesterséges mosószerek helyettesítésére egyre többen keresnek környezetbarát, természetes megoldást. A mosódió helyett, melynek szállítása elég komoly környezeti terhelés bolygónk számára, akár a parkokban, erdők szélén gyűjthető vadgesztenyét is használhatjuk. Így ezzel is óvjuk a természetet és még a pénztárcánkat is kíméljük.

A vadgesztenye a szappanfélék családjába tartozó, Elő-Ázsiában és a Balkánon őshonos növény. Sok mindenre felhasználható nemcsak a a magja, hanem a  kérge, a levele és a virága is.

 

 

 

A vadgesztenye magjának egyik hatóanyaga a szaponin, amely alkalmassá teszi arra, hogy száz százalékban természetes tisztítószert nyerjünk belőle. A XIX. századig használták is mosásra.

Mosószert könnyen  készíthetünk, ha 4-5 szem gesztenyét forró vízbe áztatunk fél órára, majd ha már megpuhult a héja lehámozzuk és a belsejét apró darabokra vágjuk. Ezután egy liter vízzel négy-öt percig forraljuk, majd szűrjük le.

Ezt a mosószert négy-öt napon belül érdemes felhasználni, ellenkező esetben kevés tartósítószert kell beletenni. Használhatjuk felmosáshoz, mosogatáshoz is.

De az apró gesztenyedarabokat mosózsákba vagy egy régi zokniba is tehetjük akár a mosódiót, majd így használjuk a ruhák közé téve a mosógépbe pár kanál mosószódával együtt. Mivel a benne található szaponin csak 35 fok felett oldódik ki, így legalább 40 fokon kell mosni. Főleg színes ruhákhoz ajánlott, mert élénkíti a színeket.

Fehér ruhákhoz a gesztenye mellé szódabikarbónát is kell tenni, hogy ne szürküljenek be.

Öblítéshez érdemes biológiai erjesztésű ecetet használni pár csepp illóolajjal.

 Terezia Darabont