Egy kis gerilla kertészkedés

2013.11.11 13:36

 

Gondoltam kipróbáljuk miért ne a gerilla kertészkedést(guerrilla gardening )

Egyszerűnek tűnik az ötlet,  mindenki ismeri de senki sem próbálta.

Mi van ha jön a rendőr?A kötekedő gyalogos?

Azt mégsem mondhatom, hogy ez egy erőszakmentes civil kezdeményezés, amelynek során a lakosság hivatalos engedély nélkül virágokat, fákat  ültet el különböző nyilvános helyeken, hogy felhivja a figyelmet a környezetszennyezésre.

A férjem közölte bárki  jönne, csak elég ha zokogni kezdesz drágám és mivel jó magyar szokás szerint nagyon tudsz bőgni igy ez nem lesz nehéz számodra.

Mivel vágtam egy arcot a férjem már mondta is:

“Látod fiam, ez igy tökéletes, hozz egy hagymát, a többit bízd rám.

A kertünkből virágföld, kerti kesztyű, néhány palánta, víz, ásó, kapa és a nagy harang! Csak azt nem értem miért kell neki Micike a macskánk fotója?

 

Találtunk is nem messze a téren egy szerencsétlen kisebb fát, amely tele volt dohánytermékekkel és egyéb származékokkal (legalább szerves trágyánk lett is hamar).

Ástunk és ástunk, aztán ültettünk, aztán jött egy bámészkodó, majd még több, majd a rendőr. Mivel a meglepetéstől szóhoz sem jutottam a férjem keményen bokán vágott amitől hullotak a könnyeim is rögtön :

”-Látja rendőr úr, itt halt meg a macskánk pár napja és a feleségem ragaszkodott, hogy ültessünk pár virágot emlékére és már húzta is elő a fényképet az én Micikémről  (akinek eszébe sem volt meghalni, rusnya dög biztos otthon fekszik a fotelben, mi meg itt siratjuk, bár nem tudom, hogy bírtam a röhögést visszatartani, na ja fájt a bokám).

 

Igy megúsztuk az igazoltatást, sőt még egy önkétes felajánlotta, hogy locsolja és gondozza kis kertünket, igy legalább valamit tettünk, hacsak kicsiben is a környezetünkért, mert ha igy haladunk az unokáink sem fogják látni (a szmogtól az erdőt)…

 

Ökö hírek a nagyvilágból:

 

Italia: Monteveglio, ötezer lakosú város  Bologna tartományban amely az első olasz város amely csatlakozott a  "Transition Town", a mozgalomhoz, amely Írországban született  2005-ben. Monteveglio, cinquemila anime in provincia di Bologna, è la prima città italiana di transizione.

Hányan álmodunk arról, hogy egy tiszta független városban éljünk?

 

 

Lelkes emberek ÉLETCÉLJA, akik nem arra várnak, hogy mások tegyék meg helyettük a döntést.

 

Monteveglio:

Ahol létrehozták a megújuló energia felhasználás napelemes városi csoportot, amely a városi önkormányzattal együtt dolgozik (nem külsős cég segitségével) így ma már elérték, hogy egyes intézmények önállóan termeljék ki a működéshez szükséges energiát valamint a céljuk, hogy a teljes város önálló energiaforrásal rendelkezzen (közterek, utak, intézmények) mind ezt önerőből létrehozva.

 

 

 

Veteményes Kert amely mindenkié: megosztva a munkafolyamatokat a (locsolás és a kapálást, palántázást) amelyet a városlakók pénztárcája meghálál, valamint létrehozták közvetlen az őstermelötől vásárolható termékek piacát.

A változások városa avagy Átmeneti város mozgalom képviselője Cristiano Bottone szerint hosszú még a folyamat, de mivel az önkormányzat tagjaival  közösen a  város teljes önálló átalakulása a cél, az eredmény nem fog sokat váratni magára.

 

Nos ha terasszal vagy kerttel rendelkezel íme egy követendő példa az önellátás felé (itt éppen 400 négyzetméteren):

www.urbanhomestead.org

 

Spagna: közlekedési eszköz  a Phytokinetic Bus  Girona utcáin Spanyolországban közlekedik, nemcsak a busz zöld, hanem a  tető, amelyet fű borít, mint egy igazi kert, hogy a városi levegő  károsanyag-kibocsátást csökkentse.... Aki azt hiszi, hogy a fű,  csak egy dekoráció vagy turista látványosság (bár annak sem rossz) az téved. A tetőkert elnyeli a busz által kibocsátott  szén-dioxidot  és  oxigént ad vissza cserébe.

https://www.youtube.com/watch?v=2S7a6bM9Ifk

 

A Jövő útja: egy amerikai mérnök  Scott Brusaw  különleges útburkolatot készitett fotovoltaikus anyagból, amely kiváló eredményt mutat fel az energiatermelésben. Az egyetlen probléma? Csúszós és üveg amely az autók állandó terhelését nem birja ... de a megoldás közel van.(Ha 20000 km2 ezek a panelek  borítják egy év alatt több mint 13.000milliárd KWh lehetne előállítani ).

https://www.youtube.com/watch?v=Ep4L18zOEYI

 

Egyszerű és zseniális ötlet globális felmelegedés ellen:

Lawrence Berkeley National laboratori kutatói szerint  elég lenne,  világos színűre  festenénk   házak tetőit és az úttestet a tudósok szerint  napsugarak így visszatükrözödnek s ily módon nem melegszenek túl a házak és utak .