Egészséges pillanatok mindenkinek

2013.10.23 12:53

Szeretnéd, hogy a tested és az elméd optimális szinten működjön?

 

Egy finom zöld turmix egész napra feltölt energiával. Ha zöld turmixot iszol, energiaszinted nem fog úgy hullámozni, mint egy sima gyümölcs turmix vagy kávé elfogyasztása után. Ez annak köszönhető, hogy a rostokban gazdag zöld levél lelassítja a gyümölcscukor felszívódását, biztosítva ezzel, hogy pont annyi energiát használ fel egyszerre a szervezeted és olyan ütemben, amire éppen szüksége van.

 

A zöld turmix fogyasztásával a közérzet is javul. Nő az energia, csökken az alvásigény és az értéktelen ételek iránti sóvárgás. Természetesebb működést eredményez, tisztít, segít beállítani a természetes állapotunkat, azaz fogyunk vagy hízunk, attól függően, hogy milyenek vagyunk és visszatér az eredeti hajszín. Segít leszokni a káros szenvedélyekről, mint kávé, csokoládé stb., valamint lelkileg kiegyensúlyozottabbá tesz. Tisztább gondolkodást eredményez.

 

A zöld turmixok elkészítése nagyon egyszerű és gyors. Még ha valaki nagy rohanásban is van és nem volt ideje megfelelően enni valamit, egy turmix 10 perc alatt kész és útközben is elfogyasztható. Persze előre is elkészíthető és hűtőben tárolható.

 

A zöld turmix másik előnye, hogy könnyen emészthető. A turmixolás a zöld levelekben és gyümölcsökben lévő sejtek nagy részét feltöri, ezáltal az értékes tápanyagok kiszabadulhatnak a sejtekből és könnyedén felszívódhatnak szervezetünkben. A felszívódás szó szerint már a szájban megkezdődik.

 

A zöld turmixok, szemben a gyümölcscentrifugával készített levekkel, teljes táplálékok, mert van bennük élelmi rost is. A rostok segítik a kiválasztást.

A zöld turmixok a legízletesebb ételek. A 60:40%-os gyümölcs-zöld levél arány miatt a gyümölcs édes íze dominál, ugyanakkor a zöld levelek pikáns ízt kölcsönöznek neki.

A klorofill molekula nagyon hasonlít az emberi vér molekulájához. Dr. Ann Wigmore szerint a klorofill fogyasztása olyan, mintha egészséges vért öntenének belénk.

 

Napi fél-egy liter zöld turmix elfogyasztása nem csupán elegendő tápanyaghoz juttatja szervezetünket, hanem a hasznos tápanyagok felszívódását is biztosítja.

De szánjunk rá annyi időt, mint egy "normális"reggelire, "rágjuk" meg a kortyokat, így még teljesebb a felszívódás és az ízélmény.

 

A zöld turmix nagyszerű része lehet a fogyókúrának is. Ha ránk tör az éhség, érdemes meginni egy pohár zöld turmixot, ami csökkenti az éhséget, hiszen laktató és tele van éltető erővel.

 

A turmixok alapja bármilyen ehető zöld levél, pl: mángold, kelkáposzta, spenót, sóska, sárgarépalevél, retek levél, karalábé levél, karfiol levél, tyúkhúr, saláták, lestyán, zeller levél, petrezselyem, és amit még találsz a piacon, vagy a kiskertedben. A sóskának magas az oxálsavtartalma (savasságát adja) ezért ezt rövidebb ideig igyuk, a spenótnak is van, de jóval kevesebb. Érdemes váltogatni a zöldeket, egyrészt egészségesebb a szervezetnek is, másrészt nem lehet megunni. A zöld leveket leturmixoljuk tisztított vízzel, és ízesíthetjük fűszer- és gyógynövényekkel pl: zellerrel, lestyánnal, csalánnal, és turmixolhatunk hozzá gyümölcsöt, leginkább almát, de nyáron lehet barackot, áfonyát, stb. Ízesíteni lehet fahéjjal, szegfűszeggel és gyömbérrel is. A gyömbér különösen jó a hűvösebb időszakban, mert erősíti a tüdő energiáját, tisztítja a légutakat, belülről melegít és az anyagcserét is támogatja.

 

Pár egyszerű recept:

 

Csalános almaturmix

1-2 marék friss csalán
2 alma
1 cikk biocitrom héjastól  vagy citromlé
1 cm friss gyömbér
2  bögre tiszta víz

 

Spenótos banánturmix

1-2 marék spenót

1 banán

1-2 alma

kevés fahéj

2 bögre tiszta víz

 

Káposztás almaturmix

½ bögre káposzta

2 alma

½ cm friss torma

1 kanál citromlé

2 bögre tiszta víz

 

Áfonyás almaturmix

1 bögre áfonya

2 alma

1-2 marék tyúkhúr és saláta

kevés szegfűszeg

2 bögre tiszta víz

 

Mángoldos sütőtökturmix

1 bögre sütőtök

1 alma

1 marék mángoldlevél

kevés fahéj

1 kanál citromlé

2 bögre  tiszta víz

 

A hozzávalókat összeturmixoljuk. Poharakba töltjük, és már ihatjuk is.

 

 

 Ajánlott olvasnivaló:

 Victoria Boutenko: A nyers étel csodája című könyv

 

Összeállította: Darabont Terézia