Az elátkozott palota

2014.02.14 09:29

A férjem ármányos hangon megszólal:

-Igazán elhozhattad volna Gizikét a legjobb barátnődet drágám?

“Hihetetlen, hisz ki nem állhatják egymást, gondolom magamban (Gizike egy gyönyörű nő, de imádja a hajkoronával megáldott férfiakat az égig magasztalni, míg az én drágám viszont szinte kopasz)”.

Az elátkozott palota, amely még Woody Allein –nek sem kellett:

 

Ca’Dario Velence egyik legszebb palotája, amely közvetlen a Canal Grande található, amelyet Pietro Lombarda építész remekműve s amelyet a boldog apa Giovanni Dario ajándékozott hozományként lányával Mariettaval a gazdag fűszeresnek Vincenzo Barbaronak .

 

Segítség!!!!!!!!!és mintha szellem suhanna el….Csak lassan a testtel….

 

Ca’Dario-t a legenda szerint minden velencei nagy ívben elkerüli, hisz  az évszázadok során tulajdonosai csődbe mentek vagy erőszakos halált halnak. Giovanni Dario lánya Marietta öngyilkosságot követett el miután a férje Vincenzo Barbaro egy pénzügyi csőd miatt leszúrva holtan találtak. A nemesi párnak Giacomo fia pedig fiatalon Krétán hal meg. Ezzel a három halálesettel megpecsételődőtt a ház sorsa. Az elátkozott házra velenciek: VRBIS GENIO IOANNES DARIVS a SVB RVINA INSIDIOSA GENERO (in latino), "Io genero sotto una insidiosa rovina"  egyszerűen a falaim elátkozottak avagy aki falaim közé lép hagyjon fel minden reménnyel.

-Most már értelek drágám miért akartad szegény Gizikét ide jöjjön nahát szégyeld magad.-

Mire az én drágám  - A te drága Gizikédtől a ház rossz szelleme is elmenekült volna az biztos. - Márpedig (Szép) boszorkányok nincsenek mondom én - , de hirtelen eszembe jut, dehogynem a Karnevál idején egy egész tucat is van belőlük.

-Gyere drágám mivel Te imádod a gyilkosságokat nos ülj az ölembe- és már hallom is az igaz mesét:

Nos mondás ide vagy oda az évszázadok alatt a palota (alattomos szelleme) csak bajt hozott mindenkire mint: Arbitt Abdoll az örmény drágakő kereskedő, aki miután megvásárolta a palotát csődbe ment, így kénytelen volt nagyon olcsón eladni az angol  Rawdon Brown-nak, aki viszont nem rendelkezett elég pénzzel, hogy felújítsa, így fillérekért túladott rajta egy Magyar grófnak aki szintén gyorsan eladta. A mostani idők legendás The Who rock csapat menedzsere Christopher "Kit" Lambert, aki drog árusításba keveredett így karrierjének is lőttek, többször emlegette a barátainak, hogy egy másik közeli szálláson szokott aludni mert a ház(at a) szelleme kísérti. A ház következő vevője Fabrizio Ferrari egy velencei üzletember volt aki megvásárolta és oda költözött  nővérével akit nemsokkal egy tanú nélküli autóbalesetben temettek el majd Ferrari a börtönbe került a korrupció vádjával .

A következő vevő sem járt sokkal jobban, aki az 1980-as években vásárolta meg a házat és 1993-ban már rejtélyes halottak számát növelte.

Ezután már nem akadt emberfia aki megvásárolja volna bár Woody Allain kacsingatott rá de az utolsó pillanatban elállt a megvételétől.

John Entwistlemori a basszusgitáros ugyan kivette egy hétre 2002-ben, de nem sokáig élvezte a Ca ‘Dario vendégszeretetét, hisz itt halt meg infartusban.

2006-ban egy amarikai (kilétét nem felfedő) társasság tulajdonába került…

Na gyere drágám, kukkantsuk meg ezt a  szépséges elátkozott SZELLEM HÁZAT A CA’DARIO-T.

 

Dorsoduro Velence egyik kerülete, amely mintegy 15 ezer létszámú.

Dorsoduro negyedében találhatóak a Szent Márk tér után a legfontosabb múzeumok. Ez a terület Velence többi részéhez képest (dorso duro) egy stabil nem mocsaras kemény területen fekszik. San Marco kerületével a Accademia hid köti össze. Dorsoduro nyugati része a Mendigola szigetre épült, amely elsőként népesült be a 810-es években előbb mint Rialto területe.

 

 

.

La parte occidentale del sestiere è costituita dall'isola Mendigola, che fu tra le primissime zone della città ad essere colonizzata, alcuni secoli prima che Rialto divenisse il centro vitale di Venezia 810. Dopo San Marco, Dorsoduro è il sestiere di Venezia dove più si concentrano musei importanti:

 

Uno dei sestieri di Venenzia è Dorsoduro.La zona era meno paludoso che altrove cosi il sestiere fu tra le prime della cittá ad essere colonizzata.

Tramitte il ponte dell’Accademia Dorsoduro è collegato al sestiere di San Marco.Dorsoduro la seconda dove si concetreno i piu importanti musei della cittá di Venenzia(La  piazza di San Marco).

A Venenzia nel sestiere di Dorsoduro si trova un bellissimo palazzo Ca’Dario.

Fu costruito da Pietro Lombarda nel 1479 da Giovanni Dario come dono nuziale per la propria figlia Marietta promesso sposa di Vincenzo Barbaro.

Secondo la leggenda i suoi proprietari sono morti(violenta)oppure destinati a fare bancarotta.Il marito di Marietta mori accoltellato e la moglie si suicidó  e puoi anche la tragica fine  per il loro figlio che mori a Creta.

Sulla facciata dell palazzo all epoca anagrammaro l’iscrizione:VRBIS GENIO IOANNES DARIVS a SVB RVINA INSIDIOSA GENERO  "Io genero sotto una insidiosa rovina". I discendenti ereditarono lo stesso destino o la morte o le bancarotta o …. :Arbit Abdoll fece bancarotta,Radon Brown rivendette per mancanza di denaro,un conte ungherese… fino ai nostri tempi .Il manager

Christopher Kit Lambert del complesso rock tracollo finanziario,droga che confidava ai amici :«sfuggivo dai fantasmi che nel Palazzo mi perseguitavano». Fabrizio Ferrari nel 1978 che vi si trasferì con la sorella Nicoletta, la quale morì in uno strano incidente stradale e Ferrari fu arrestato per altri motivi.Raul Gardini si suicidò nel 1993 in circostanze mai del tutto chiarite.Dopo la morte di Gardini nessuno volle più comprarlo .Mi pareva comprarlo  il regista e attore Woody Allen  ma desistette. Nel 2002  il bassista John Entwistlemorì di infarto in vacanza nel palazzo.

- Drágám olyan jó lenne bekukkantani egy Velencei kertbe -
A férjem számára semmi sem lehetetlen:
- Nothing is impossible - mintha egy 007 ügynök lenne és már is itt vagyunk:

Ca'Zenobio degli Armeni palota szintén Dorsoduro kerületben található.
Az építész és tervező Antonio Gaspari volt a tizenhetedik és a tizennyolcadik században, s amely egy már létező gótikus épületre épült, amely 1664-ben egy nemesi család részére akik eredetileg Veronából származtak és mint ahogy a palota neve is elárulja  a Zenobio hívták őket, s amely palotájuk nevét is őrzi. A tizenkilencedik század közepén a Zenobio család kihalása után több tulajdonosa is akad, többek között a Albrizzi család majd a Velencei örmények székhelye lett ennek köszönhető a mostani  a második része a nevének. A barokk épülethez egy hatalmas kert tartozik s amely bárki számára látogatható.
A legfontosabb terme a: Sala degli Specchi -Tükör terem, amelynek freskóinak egy részét a kor híres festője festette aki nem vot más mint Giambattista Tiepolo.