Albert Einsten nyomában?

2014.02.07 13:19

(Régi)Vizimalommal rendelkező önkormányzatok, vállalkozó mérnökök, turisztikai szakemberek figyelmébe:

 

Mi kell hozzá? Egy (feledésbe merült) vizimalom, egy mérnök, egy turisztikai szakember, és egy telepítő.

Canneto (Cané Mantovai nyelvjárás szerint) 4558 lélek számú olasz város Mantova megyében Lombardiában.

Az önkormányzati épületben 1428-tól 1950-es értékes dokumentumokat őriznek. Múzeumának több mint 700 régészeti tárgya meséli el a Padania agyag felhasználását, amely szerves része folyóinknak s amelynek legértékesebb leletei az egykori római villa-kolónia Bizzolano találtak (mint a fűtési rendszerek, vakolt padló és festékkel díszitett falak).

A folyók a gyors patakok mint az elágazó utak a bronzkortól a gazdagság szimbóliuma hisz az élet sokszinű tevékenysége (és a nemzetek közös kapcsolatát hangsúlyozták. Az (földes)uraknak a folyóinál dolgoztak a kis és nagy hajók parancsnokai, a kőfejtők: homok és kavics, révészek, ácsok, molnárok, teherhordók, fuvarosok, a favágók és a halászok a kézművesek teljes összhangban a folyóval. A nagyfolyók mai napig e fontos összhangot jelképezik, de mi a helyzet a kisfolyókkal?

 

Ha a google maps térképen rákeresel a Mulino vagy Molino szóra Olaszországban több ezer ilyen vagy hasonló helyiséget látunk régi feledésbe merült malmokkal.

 

Nincsenek ötletek és nincs pénz?

Mit jelképeznek a mai malmok? Legjobb esetben turista látványosság legrosszabb esetben eltünnek szép lassan a térképről.

Az energiaforrás felhasználasa Canneto sull’Oglio–ban ahol a helyi önkormányzat döntött úgy, hogy a régi malmokat megújuló energia forrás keretében ismét felhasználja. A napelemes energia források elcsúfítják a tájat a műemlék malmoknál ez a rendszer megoldhatatlan és a napsütéses órák száma sem mindig elegendő.

Canneto sull’Oglio-ban az önkormányzat ezzel 50-70 kilowatt-ot nyer, amely éves szinten 40/50 ezer euro megtakarítást jelent.

Kevés? Nézőpont kérdése!

Az ötlet megvalósítására Gianluca Ferrari (mérnök) Adriana Paglierini (mérnök felesége aki a bürokrácia (papír) munkákért felelős és Claudio Gavazzi a telepitő vállalkozott, amely ma már egy cég a Green Source srl(kft) tulajdonosai Mantovaban. A cég amely régi vizi malmot megtartja az eredeti építészeti stílusában úgy, hogy csak minimális cserére törekszik hisz a lapát cseréjével víz áram hatására továbbítja a mozgást a motor tengelye felé, így fenntartva az eredeti állapotát a malmoknak (és a karbantartás is szinte a nullával egyenlő).

Akinek még ez sem elég olvasson tovább :

1899 egy elektomos rendszer működött Canneto sull’Oglio-ban  a San Giuseppe (Szent József) malomból nyert villamos energiaval, amely anno 18 utcai lámpát világított meg, a mérnököt Hermann Einstein -nek hívták az

Ő fia nem volt más mint Albert Einstein.

 

Bibione környékének titkos kertjei és Villái:

 

Portovecchio Villa Bombarda

Portovecchio Velencei régióban található lakoságának a száma 750 közigazgatásilag Portogruaro-hoz tartozik.

Bibionétól alig 35 km-re található Portovecchio ahol egy tipikus velencei villában a Villa Bombardaban (mai nevén Furlanis) gyönyörködhetünk.

Portovecchio első irásos dokumentum az 1186 évekbe nyúlik vissza amelyben Urbáno III. pápa bullája szerint  mint “a villam et plebem de Portuveteri”Concordia püspökének a védelmébe és fennhatóságaként emliti.

A további évszázadokban keresztül  Portovecchio neve többször szerepel az 1299 a dokumentumokban amelyben Nugarolo-i malmát említik meg, amely a Lemene folyó mentén  Porto Vecchio és Cintello közé esik.

A villa Bombarda a Lemene folyó partján épült s amelyet egy meseszép romantikus kis park ölel körbe.

Az 1661 években a  velencei nemesi család Giulio Giustiniani tulajdona.

Ma a  villa magántulajdon de a meseszép titokzatos parkja minden nap: reggel 10-től napnyugtáig (kivétel vasárnap) látogatható.

 

Il padre di Albert Einstein:

 

Cané (dialetto Mantovano)oppure  Canneto sull'Oglio  un comune italiano di 4.558 abitanti che si trova nella provincia di Mantova in Lombardia.

Al palazzo municipale (archivio storico)sono conservati i documenti a partire dal 1428 al 1950  di Canneto sull’Oglio.

Sezione dell’Ecomuseo si trovano le numerose vetrine con circa 700 reperti esposti, raccontano la storia e l'uso dell'argilla, materia prima della Padania come la villa colonica romana di Bizzolano (sistemi di riscaldamento, pavimentazioni complesse, pareti intonacate e dipinte). Il fiume autostrada dell'antichità dove si diramavano le vie di comunicazione era il fonte di vita per numerose attività: I servi dei padroni lavoravano con le piccole e grosse imbarcazioni, con i marinai d'acqua dolce, i cavatori di sabbia  i traghettatori, i carpentieri, i facchini,  i boscaioli e i pescatori di professione e le lavandaie in piena sintonia con il fiume.

 

La pianura Padana è piatta,ma ancora un po in discesa…

C’era un vecchio mulino e  c’e ancora spesso abbandonato o utilizzato solo come percorso turistico, basta fare un click su google maps digitando Mulino o Molino(trovi migliaia delle località con questi nomi).

Si puó trasformare un mulino in un idroelettrico mantenendo l’architetto originaria:un guadagno per le casse comunali 50 mila euro ai mulini abbandonati a produzione di 40/70 kilowatt.

Si può trasformare un mulino in idroelettrico mantenendo l architettura originaria.Una pala che si muove dalla corrente dell’acqua che trasmette il movimento ad un albero rotore(manutenzione quasi zero)

Canneto sull’Oglio nel 1899 fu realizzato un impianto elettrica da ingegnere Hermnann Einsten (suo figlio era Albert Einstein).

Azienda italiana invece adesso si chiama Green Source che cercare energia anche se sembra poca oltre a percorso turistico…